BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Controle op vrachtwagenparking in Zeebrugge: 101 van de 153 chauffeurs niet in orde met wekelijkse rust

Controle Zeebrugge Op een vrachtwagenparking vlak bij de haven van Zeebrugge hebben de politie- en inspectiediensten op Pinkstermaandag 6 juni, een grote controleactie gehouden. 153 vrachtwagens werden daarbij aan een controle onderworpen. De controles, onder leiding van de Arbeidsauditeur, waren vooral gericht op het respecteren van de sociale wetgeving. De controleactie in Zeebrugge werd georganiseerd door de Federale Wegpolitie en de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen, afdeling mensenhandel, onder leiding van Arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. Ook de Scheepvaartpolitie, het Interventiekorps, de politiezones Brugge en Montgomery, Douane, inspectiediensten TSW (Toezicht Sociale Wetten), RSZ (Rijksdienst Sociale Zekerheid) en SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), Civiele Bescherming en ELA (European Labour Authority) namen deel aan de actie. Die laatste zorgde voor de aanwezigheid van een Bulgaarse delegatie, met vertegenwoordigers van de Bulgaarse politie en inspectiedienst. Alles samen waren er een 90-tal controleurs aanwezig op het terrein. 153 vrachtwagens, alle voertuigen op de parking waarvan de bestuurder aanwezig was, werden aan een controle onderworpen. De focus van deze controles lag op het respecteren van de sociale wetgeving en dus de arbeids- en leefomstandigheden van de chauffeurs. Daarnaast brachten de Douane en Federale Politie ook elk een drugshond mee en gebeurden er controles van onder andere de boorddocumenten en tachograaf. Resultaten Er werden uiteindelijk 101 inbreuken vastgesteld omtrent de wekelijkse rust van de chauffeurs. Vrachtwagenbestuurders zijn immers verplicht op regelmatige basis een lange pauze te nemen, van minstens 45 uur. Deze mogen ze niet aan boord van hun voertuig doorbrengen. In de praktijk blijkt echter dat er voor de chauffeurs vaak geen alternatieve rustplaats, zoals een hotel of appartement, voorzien is. Ze brengen hun weekendrust dan in de cabine van hun voertuig door, op parkings waar de nodige voorzieningen (voldoende sanitair, douches, keuken, comfortabele rustplaats, …) niet voor handen zijn. Ook werden 32 inbreuken op de terugkeerplicht vastgesteld. Vrachtwagens moeten minstens elke 8 weken terugkeren naar het land van vestiging van de firma. Ook tegen deze regel worden in de praktijk vaak inbreuken vastgesteld. Transportbedrijven die in andere Europese landen gevestigd zijn en wiens voertuigen daar zijn ingeschreven, opereren zo weken of maanden aan een stuk enkel in het buitenland, zonder terug te keren naar het land van inschrijving. Ten slotte werden tijdens de actie ook een aantal andere inbreuken vastgesteld:

  • 7 overtredingen op de rij- en rusttijden of het gebruik van de tachograaf
  • 1 geval van AdBlue-fraude
  • 8 andere inbreuken, waaronder vervalsing of het valselijk bekomen van verschillende documenten

In totaal werd voor 189.400 euro aan boetes uitgeschreven, meestal ten aanzien van het transportbedrijf (en dus niet van de chauffeur zelf). Eén persoon werd bestuurlijk aangehouden wegens illegale tewerkstelling. Waar nodig zal verder onderzoek worden opgestart door de Federale (Gerechtelijke) Politie of de inspectiediensten. In het kader van een navolgend onderzoek naar sociale dumping werden alvast 3 vrachtwagens in beslag genomen.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 juni 2022
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws