BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Ryanair sluit deze winter basis op Brussels Airport in Zaventem

Ryanair

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft vandaag aangekondigd dat ze tijdens de komende wintermaanden haar basis sluit op Brussels Airport. Het was CEO Michael O’Leary die het nieuws bekendmaakte tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Door deze beslissing zou ongeveer een derde van de vluchten die Ryanair maakt vanop Zaventem zeker tot maart verdwijnen. Op de luchthaven van Charleroi zou alles hetzelfde blijven.

Ook Brussels Airport werd vandaag op de hoogte gebracht door Ryanair dat zij hun basis op Brussels Airport tijdens de komende winterperiode zullen sluiten. “Concreet betekend dit dat Ryanair hier de komende maanden niet langer twee vliegtuigen zal stationeren en niet langer zullen werken met in België gestationeerde crew, maar vluchten met buitenlandse crew zullen wel nog doorgaan.”, aldus Brussels Airport, “Momenteel vertegenwoordigt Ryanair 8% van het totale passagiersverkeer op Brussels Airport. De lagekostenmaatschappij heeft vandaag zo’n 30 vluchten (15 rotaties) per dag op Brussels Airport, waarvan 10 vluchten (5 rotaties) met in België gestationeerde crew.”, aldus de lichthaven. 

 

Ryanair verwijst voor deze beslissing naar de invoering van de Belgische vliegtaks, die werd ingevoerd terwijl de luchtvaartsector nog volop aan het herstellen is van de covid-crisis. Ryanair verwijst ook naar zijn moeilijke relaties met de vakbonden in België. En tot slot vermeldt Ryanair ook de nieuwe luchthaventarieven op Brussels Airport die worden ingevoerd vanaf april 2023. “Brussels Airport heeft inderdaad de luchtvaartmaatschappijen hierover geconsulteerd en haar voorstel voor de tarieven 2023-2027 wordt momenteel geanalyseerd door de economische regulator die tegen het einde van het jaar hierover een beslissing zal nemen.”, verduidelijkt Brussels Airport, “Dit voorstel omvat een verhoging van de tarieven rekening houdend met de sterke stijging van de energieprijzen en de zeer hoge inflatie, die een aanzienlijk effect heeft op de kosten van de luchthavenoperaties.”     

 

De beslissing van Ryanair heeft echter slechts een beperkte impact op het netwerk van bestemmingen op Brussels Airport. Hoewel de activiteiten van Ryanair bijdragen aan het aanbod op Brussels Airport, zijn er ook andere luchtvaartmaatschappijen die dezelfde bestemmingen aanbieden, met uitzondering van Pisa en Amman. Brussels Airport verwacht dat andere luchtvaartmaatschappijen hun diensten naar deze bestemmingen zullen aanbieden.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 september 2022
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws