BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Vera Steenput uit Dendermonde wint voor de tweede maal het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien

Belgisch Kampioenschap orgeldraaien 2022 Zaterdag 17 september vond in Geraardsbergen het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Het was uiteindelijk Vera Steenput die de titel van “Belgisch kampioen’ in de wacht sleepte. ​ Zij mag de Wisselbeker Geert Hoste houden tot de volgende editie.  Vera trad op met drie orgels, alle van Duits fabricaat: een 31-toets Stüber-draaiorgel, en een 31-toets en een 20-toets Raffin-draaiorgel. Zij behaalde al eens eerder de Belgische titel in 2018. De organisatie van het B.K. in de Denderstad was in handen van het Lokaal Bestuur Geraardsbergen en vzw MechaMusica. Een vijfkoppige jury beoordeelde de prestaties op verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetische en mechanische eigenschappen van het draaiorgel alsook het voorkomen en de interactie van de draaiorgelspeler met het publiek. De andere laureaten zijn Willy Luyten, Herselt (Prijs van de Vlaamse Gemeenschap), Etienne Dewals, Andrimont (Prijs van de Franse Gemeenschap), Gilbert Duerinck, Beerse (kampioen van de provincie Antwerpen), Armand Vos, Pelt (kampioen van de provincie Limburg), Pieter Van Puyvelde, Hamme (kampioen van de provincie Oost-Vlaanderen), Seraphin Weiss, Betekom (kampioen van de provincie Vlaams-Brabant) en Robert Florizoone, De Panne (kampioen van de provincie West-Vlaanderen) De Prijs Etienne Hernou, die geschonken werd door het Lokaal Bestuur Geraardsbergen, ging naar de familie Vroman uit West-Vlaanderen met hun Hooghuys-orgel. Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De cabaretier leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar mag houden tot aan het volgende kampioenschap.  MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.  Meer info via ​www.draaiorgel.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 september 2022
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving