BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Wegenwerken

De eerste auto’s rijden over ‘de vlecht’ in Waregem

De vlecht op de E17 in Waregem
De vlecht op de E17 in Waregem
In februari startte een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer met de aanleg van ‘De Vlecht’ in Waregem. Nu, midden oktober, zijn de werken klaar en wordt het op- en afrittencomplex aan de E17 opnieuw opengesteld. Door te kiezen voor ‘De Vlecht’ op dit belangrijk knooppunt langs de E17, zorgt men dat het autoverkeer op de afritten van de snelweg vlotter en veiliger kan verlopen. Dit innovatief ontwerp vermijdt files op de Expresweg en de E17 én vermindert conflicten. De doorstroming en verkeersveiligheid aan het op- en afrittencomplex Waregem van de E17 met de Expresweg was dringend aan verbetering toe. Door verkeersopstoppingen aan de verkeerslichten op de Expresweg stond je vaak aan te schuiven tijdens de spitsuren. Files op de afritten vanuit Kortrijk en Gent kwamen dan ook vaak voor, met gevaarlijke situaties op de snelweg als gevolg. Met ‘De Vlecht’ wordt het op- en afrittencomplex veiliger, efficiënter en vlotter ingericht. De kostprijs voor de herinrichting bedraagt 3,7 miljoen Euro. Voor de beplanting op en rond de brug werden meer dan 24 000 planten gepland. Er werd in totaal 16 000 m2 asfalt gegoten en er zitten 49 detectielussen in het wegdek om het verkeer vlot te laten verlopen via het slim aansturen van de verkeerslichten.

Einde aan fileproblemen

Het complex van de E17 in Waregem is nu op een slimme manier heringericht. Verkeer op de Expresweg wordt vóór de brug over de E17 naar de andere weghelft geleid. Achter de brug kruisen de twee rijrichtingen elkaar opnieuw, zodat iedereen weer op zijn weghelft rijdt. Met deze techniek komt autoverkeer dat de snelweg op wil rijden maar één verkeerslicht tegen in plaats van twee. Met behulp van wegmarkeringen, landschapselementen (bermen met beplanting, vangrails …) en portieken met signalisatie en verkeerslichten wordt ervoor gezorgd dat weggebruikers probleemloos de Vlecht kunnen gebruiken.

Detectielussen meten verkeersdrukte

De verkeerslichten zelf werken ook op een slimme manier: detectielussen in het wegdek detecteren hoeveel verkeer er is. Zo kan het licht langer op groen blijven staan en minder lang op rood bij druk verkeer. Op die manier verloopt het verkeer vlotter. De verkeerslichten op het knooppunt zijn ook ingewerkt in de signalisatieborden, in de portieken boven de rijweg. Dat is een primeur voor West-Vlaanderen.

Belgische primeur

Het systeem van de Diverging Diamond Interchange wordt vooral in de Verenigde Staten toegepast. De Vlecht van Waregem is de eerste in België. In Wallonië start de aanleg van hun ‘Carrefour en diamant’ in de lente van 2023, op het knooppunt van de N4 met de N25, in Mont-Saint-Guibert.

Geen fietsers op De Vlecht

Het ontwerp van De Vlecht is veiliger en vlotter voor autoverkeer. Om de verkeerssituatie voor fietsers veilig in te richten, is er geen ruimte voor fietspaden of oversteekplaatsen. Er komt daarom een apart fietstraject via de Flanders-Fieldweg, met een fietsbrug tussen de Kalkhoevestraat en Keizerstraat. De studie voor die fietsbrug start in 2023 op. Tot de nieuwe fietsbrug er ligt, rijden fietsers om via de Wortegemseweg.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 oktober 2022
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Wegenwerken
Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen