De Federale Gerechtelijke Politie in West-Vlaanderen bindt de strijd aan tegen synthetische drugslabo’s in West-Vlaanderen. Om deze strijd kracht bij te zetten wordt daarbij de hulp ingeroepen van zoveel mogelijk inwoners van de provincie. Daarom wordt iedereen die woonachtig is binnen de provincie West-Vlaanderen aangespoord om aanwijzingen van synthetische drugslabo’s of dumping van drugsafval te melden bij hun lokale politiezone. Aan de hand van een checklist van mogelijks verdachte zaken of situaties, kunnen burgers mee helpen uitkijken en zo de strijd van de politie tegen criminele drugsorganisaties vooruit helpen. Afgelopen maand ontmantelde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) West-Vlaanderen twee actieve drugslabo’s, één in Izegem en één in Oostkamp. Daarnaast werden verschillende dumpingen van drugsafval ontdekt, onder andere in Diksmuide en zeer recent nog in Passendale. Dat drugscriminelen zich niet meer beperken tot de grensregio in Limburg en Antwerpen voor het opzetten van labo’s was al langer duidelijk. Toch zijn de vele vaststellingen op korte tijd in West-Vlaanderen opmerkelijk. Hoofdcommissaris Kurt Desoete, gerechtelijk directeur van de FGP West-Vlaanderen, geeft toelichting bij de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit: “We proberen de organisaties te ontmantelen, de verdachten te arresteren en voor de rechter te brengen, de verdovende middelen uit de markt te nemen én de criminele winsten op te sporen. Maar ook bijvoorbeeld verhuurders van loodsen die voor een hoog huurgeld al eens een oogje dichtknijpen ontspringen de dans niet.” Dergelijke drugslabo’s worden vaak ingericht in onopvallende loodsen en boerderijen, maar evenzeer in woningen. Hoewel de criminele organisaties hun activiteiten natuurlijk proberen te verbergen, zijn er verschillende indicatoren die buurtbewoners zouden kunnen alarmeren. FGP West-Vlaanderen roept dan ook de bevolking op om waakzaam te zijn en mogelijks verdachte activiteiten te melden bij hun politiezone. Gerechtelijk directeur Kurt Desoete: “Bij recente onderzoeken vernamen we van buurtbewoners dat ze al wel eens iets eigenaardigs hadden opgemerkt. Maar al te vaak wordt dit niet gemeld aan de politie. Dat kan nochtans eenvoudig, via een aangifte of een contact met de wijkagent van de Lokale Politie. Elke melding, hoe klein ook, kan van groot belang zijn. Neem wel geen risico en ga niet zelf op onderzoek uit: de producenten maken dikwijls deel uit van een grotere organisatie en gaan geweld niet uit de weg.” Checklist met verdachte situaties Criminele organisaties trachten hun activiteiten natuurlijk af te schermen van de buitenwereld. Wie weet waar hij op moet letten, kan echter in veel gevallen toch signalen opmerken. Aanwijzingen van een clandestien labo kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Aanwezigheid van chemische (zoals aceton) of anijsachtige geuren
- Abnormale rook of dampen
- Activiteit in normaliter leegstaande panden, al dan niet op vreemde tijdstippen
- Plotseling bijgeplaatste verluchtingsgaten
- Ramen die afgeplakt worden om inkijk te vermijden
- Opvallende beveiliging (camerabewaking, afsluitingen, zware sloten, bewegingssensoren, …) aan op het eerste zicht verlaten plaatsen
- Aanvoer van chemische producten in jerrycans, grotere vaten of gasflessen
- Aan- en afrijden van bestelwagens, al dan niet met buitenlandse nummerplaten, op ongewone tijdstippen
- …
Verdachte handelingen kunnen altijd gemeld worden aan de Lokale Politie. Daarnaast bestaan in de provincies Limburg en Antwerpen ook specifieke meldpunten:
- Limburg: www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be/new/
- Antwerpen: www.drugsplantageontdekt.be/
Opgelet – de productie van synthetische drugs leidt tot gevaarlijk afval, dat vaak gewoon in de natuur wordt gedumpt, in de grond ingegraven of in waterlopen geloosd. Vermijd contact met deze toxische restproducten, hou afstand en meld zulke dumpingen aan de hulpdiensten. Het opruimen en vernietigen van dit chemisch afval is werk voor specialisten.