BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Flandrien Kaas scoort goud, zilver en brons op World Cheese Awards

kaas awards Flandrien Kaas uit Wervik blijft één van de beste kaasmakerijen ter wereld voor harde, goudse kazen. Op de World Cheese Awards in Wales werden liefst 3 kazen van het ambachtelijke familiebedrijf beloond. Met een gouden, zilveren en bronzen medaille bevestigt Flandrien Kaas haar sterke internationale reputatie. “Volgend jaar is het 10 jaar geleden dat Flandrien Kaas werd gelanceerd.”, stellen zaakvoerders Jan en Helga Desmet van Flandrien Kaas, ” We zijn bijzonder fier dat onze inspanningen voor kwaliteit en vakmanschap nog steeds worden beloond door de internationale jury van de World Cheese Awards. Deze erkenning is een mooie bekroning voor het harde werk van ons hele team”, De World Cheese Awards zijn het jaarlijkse toptreffen voor kaasmakers uit de hele wereld. Een jury van professionals verzamelde afgelopen week in Wales om de ingestuurde kazen te beoordelen op smaak en kwaliteit. Aan de 34ste editie namen ruim 4.400 kazen uit 42 landen deel, die werden beoordeeld door een jury van liefst 250 kaasexperts. Flandrien Kaas nam opnieuw deel in de categorie “harde goudse kazen” en sleepte op het prestigieuze concours 3 medailles in de wacht.

Duurzaamheid staat voorop

Flandrien Oud, een harde goudse kaas die minstens 12 maanden heeft gerijpt, werd met een gouden medaille bekroond. Flandrien Gerijpt (6 maanden oud) kreeg van de jury een zilveren medaille en Flandrien Grand Cru (18 maanden) was goed voor een bronzen medaille.  Flandrien Kaas behoudt met deze onderscheidingen zijn toppositie in het gamma van de harde goudse kazen.  “De World Cheese Awards zijn jaarlijks het moment waarop de hele kaaswereld in spanning wacht.”, vertelt Jan Desmet, “Dat we jaar na jaar in de prijzen blijven vallen, is fantastisch. We werken hard om kwalitatieve en smaakvolle kazen te produceren, waarbij duurzaamheid, ambacht en liefde voor het vak centraal staan. Dit stimuleert ons om te blijven investeren in onze kaasmakerij.” Het Wervikse familiebedrijf werd in 2013 opgericht. Van bij de start maakten Jan en Helga Desmet werk van een duurzame visie: “We huldigen het principe van de korte keten. We werken nauw samen met melkveehouders uit de regio, met wie we afspraken hebben over hoe de koeien gevoederd worden. Voorts waken we in alle stappen van het productieproces nauwgezet over de kwaliteit. Daarbij is het vakmanschap van onze kaasmeesters essentieel, maar we verzoenen ons ambacht waar mogelijk met hedendaagse technologie. Zo houden we de werkdruk beheersbaar voor de medewerkers en hebben we tegelijk garanties over de kwaliteit van de kazen aan het einde van het rijpingsproces.”

Groeiparcours gaat voort

Flandrien Kaas heeft intussen 6 varianten op de markt: Jong, Gerijpt, Oud, Grand Cru, Light en Rouge. Het bedrijf kende de voorbije jaren telkens een stevige ‘double digit’ groei. Jaarlijks verwerkt de kaasmakerij nu ruim 20 miljoen liter melk tot kaasbollen, goed voor een productie van zowat 2 miljoen kilo kaas per jaar. Ze beschikt sinds vorig jaar over een rijpingszaal waar tot 1 miljoen kilogram kaas in perfecte omstandigheden geaffineerd wordt. De familiale kmo telt 35 medewerkers en realiseert een omzet van ruim 15 miljoen euro. Flandrien Kaas werd eerder ook bekroond met het ‘Handmade in Belgium’-label en de titel van ambassadeur “Lekker van bij ons”, die door de VLAM wordt toegekend

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 november 2022
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws