BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Proximus gaat zijn 3G-netwerk tegen eind 2024 afschakelen

Proximus gaat zijn 3G-netwerk tegen eind 2024 afschakelen
Foto: ADMC
Proximus heeft beslist de dienstverlening op zijn 3G-netwerk tegen eind 2024 stop te zetten, en volop in te zetten op nieuwere generaties van mobiele netwerktechnologie, die performanter en energie-efficiënter zijn. Door de aanhoudende daling van het 3G-verkeer wordt de nood aan capaciteit voor 3G-dienstverlening steeds kleiner. Proximus zal de vrijgekomen spectrumruimte en infrastructuur gebruiken om zijn 4G- en 5G-netwerken verder te versterken, en engageert zich tegelijk om een volledige 3G-dekking te blijven voorzien tot eind 2024. Vanuit de ambitie om het beste netwerk ter beschikking te stellen en zijn klanten de best mogelijke mobiele ervaring te bieden, kiest Proximus ervoor om voluit de kaart te trekken van technologieën van de nieuwste generaties. Het uitgebreide spectrumpakket dat in het kader van de recente spectrumveiling werd verworven, is daarbij een essentiële factor, die zal toelaten de 4G-dienstverlening verder te versterken en een vlotte uitrol van 5G verzekert. Om een efficiënt gebruik van het mobiele spectrum te garanderen, kiest Proximus ervoor om het spectrum voor (steeds minder gebruikte) 3G-diensten vanaf 2025 in te zetten voor 4G en 5G. Deze focus op de nieuwste technologieën is een logische keuze, die door tal van operatoren wereldwijd wordt gemaakt om hun netwerk voor te bereiden op de toekomst. Zowel qua performantie als op het vlak van beveiliging en energieverbruik zijn mobiele netwerken van meer recente generaties beduidend efficiënter. Zeker in de huidige context, waarin we meer dan ooit zuinig moeten omspringen met energie, is dit een doorslaggevende factor om volop in te zetten op een versnelde transitie naar nieuwere technologieën. Proximus zal doorheen deze transitie een volledige 3G-dienstverlening blijven bieden, en verwacht zijn 3G-netwerk tegen eind 2024 te kunnen afschakelen. Het bedrijf engageert zich tevens om, in de aanloop naar de stopzetting en daarna, de overgebleven 3G-toestellen zoveel mogelijk in te zamelen en te recycleren.

Wat verandert er concreet?

Aangezien de overgrote meerderheid van de toestellen op het Proximus-netwerk vandaag al minstens 4G ondersteunt, brengt de beslissing voor de meeste residentiële klanten geen enkele wijziging met zich mee. Hun datadiensten blijven via 4G (of 5G voor klanten met een compatibel toestel) verlopen, zoals dat vandaag reeds het geval is. Ook de steeds kleinere minderheid van klanten met een toestel van een oudere generatie, hoeft niet te wanhopen. Bellen en sms’en blijft hoe dan ook mogelijk, aangezien deze diensten probleemloos via het 2G-netwerk kunnen worden gestuurd, zonder impact voor de gebruiker. Proximus engageert zich om zijn dienstverlening via het 2G-netwerk minstens tot eind 2027 verder te zetten. Voor dataverkeer is de impact bij residentiële klanten sowieso erg beperkt: de hoeveelheid data die via 3G worden verzonden over het Proximus-netwerk, maakt vandaag minder dan 2% van het totale dataverkeer uit, waarvan slechts een fractie afkomstig is van toestellen van residentiële klanten. Het overgrote deel van die trafiek wordt bovendien gegenereerd door toestellen die ook 4G ondersteunen, en die dus zonder meer kunnen overschakelen op 4G. De verwachting is dat deze cijfers tegen eind 2024 nog verder in dezelfde richting zullen blijven evolueren. Bedrijfsklanten, die vaak gebruikmaken van het 3G-netwerk voor data-applicaties en IoT-toepassingen, zullen in de komende maanden persoonlijk worden geïnformeerd over de wijzigingen. Op die manier kunnen resterende apparaten die enkel op 3G-technologie functioneren, tijdig vervangen worden.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 november 2022
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws