BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Na opvallende piek lijkt geboortecijfer opnieuw te dalen in Vlaanderen

dfe4c92f3d87d94144a28cd6_1920

In 2021 registreerde het agentschap Opgroeien nog een piek in het geboortecijfer. Met een opmerkelijke stijging van 4,6% telde Opgroeien uiteindelijk meer dan 66.560 geboortes in Vlaanderen. Maar 2022 lijkt een jaar waarin we opnieuw minder baby’s mochten verwelkomen. Volgens het geschatte geboortecijfer zullen we allicht stranden op minder dan 65.000 geboortes.

Het agentschap Opgroeien schat dat het aantal geboortes bij moeders met een woonplaats in het Vlaamse Gewest afneemt met zo’n 3%. “Vorig jaar kende het geboortecijfer in Vlaanderen nog de sterkste stijging in 20 jaar,” zegt Niels Heselmans, woordvoerder van agentschap Opgroeien. “Maar die opmerkelijke piek lijkt niet aan te houden. We verwachten dat het geboortecijfer in 2022 de kaap van de 65.000 niet zal ronden. In de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant registreerden we dalingen van 3% of meer. In West-Vlaanderen is de daling met -1,5% minder uitgesproken. Limburg lijkt af te stevenen op een status quo of een beperkte toename.”

Corona-effect

Specifieke verklaringen voor het dalend geboortecijfer zijn er nog niet. “Daarvoor moeten we ook andere factoren mee in rekening nemen, zoals het vruchtbaarheidscijfer en de leeftijd waarop vrouwen een kind kregen,” aldus Heselmans. “In 2021 zagen we duidelijk dat de laatste maanden van het jaar veel meer kinderen geboren werden, waardoor we de stijging in het aantal geboortes konden toeschrijven aan een uitgestelde kinderwens door corona. Nu zien we hoge cijfers in de eerste twee maanden van het jaar, maar nadien een veel gelijkmatigere verdeling van het aantal geboortes. Die trend wordt ook bevestigd door de cijfers van Statbel.”

Top 10 Namen

Populaire voornamen*

Minder evolutie bij de populairste voornamen het afgelopen jaar: net als in 2020 en 2021 pronken Olivia en Noah opnieuw bovenaan het lijstje van namen die ouders hun pasgeborene gaven. Bij de meisjesnamen nestelen Nora en Mila zich in het zog van Olivia, Arthur en Liam vervolledigen de top-3 bij de jongens.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 december 2022
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws