BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Algemeen Nieuws, Nieuws

De wekelijkse markt van Kuurne krijgt tijdelijk een andere locatie wegens de centrumvernieuwing

De weekmarkt van Kuurne krijgt tijdelijk een andere locatie wegens de centrumvernieuwing
Pendeldienst weekmarkt
Sinds november wordt er gewerkt aan de omgeving van het Marktplein, meer bepaald rondom de kerk en in de Heilige Hartstraat. Sinds maandag 16 januari bevinden de werken zich ook op het plein. Daardoor verhuist de wekelijkse markt vanaf woensdag 18 januari tot en met de zomer naar parking Kubox. Vanaf woensdag 18 januari rijdt er een pendelbusje die bezoekers oppikt op het Marktplein en afzet aan de markt op de Kubox. Omdat de wekelijkse markt door jong en oud gewaardeerd wordt, besloot het gemeentebestuur om een pendelbus van het Marktplein naar de Kubox in te zetten. Deze pendelbus is GRATIS en komt om de 20 minuten langs. Het busje wordt wekelijks bemand door een vrijwilliger. Er is een poule van 4 vrijwilligers die elk om beurt een woensdag rijden. Het busje zelf wordt voor een periode van 6 maanden ter beschikking gesteld door de Waak. Burgemeester Francis Benoit: “De markt is een traditie sinds 22 augustus 2007. Het is de eerste keer dat de markt voor langere periode moet verhuizen naar een andere locatie. We hebben dit overlegd met de marktkramers, zij gaven de voorkeur aan een tijdelijke centrale locatie met voldoende parkeergelegenheid en vlotte bereikbaarheid. Vele inwoners hadden de wekelijkse markt dichter bij het Marktplein willen georganiseerd zien. Daarom zorgden we ervoor dat iedereen die dat wenst er vlot kan geraken vanop het Marktplein. En waarom niet voor vertrek nog van hun vertrouwde koffietje of aperitief genieten bij de horeca op de markt?” Met dit initiatief wil de gemeente Kuurne de bewoners stimuleren om de markt te bezoeken, ondanks de andere locatie. Iedereen die de markt wenst te bezoeken kan in de loop van de voormiddag vlot de markt bereiken. Het busje rijdt van 8 uur ’s morgens tot 12 uur ’s middags. Deze pendelbus rijdt onafgebroken hetzelfde traject tussen het Marktplein en de Kubox. Wachten op de bus zal maximum 20 minuten duren. Bram Deloof, schepen van lokale economie: “Een wekelijkse markt is belangrijk: het brengt mensen op de been, mensen houden van het sociaal contact en de sfeer die het meebrengt tijdens het lokaal kopen. De Kuurse marktkramers hebben een omvangrijk Kuurns cliënteel die graag lokaal komt ‘markten’, daarom is het belangrijk dat we deze vorm van handel verder zetten, op een andere locatie dan de markt, die het nu niet toelaat wegens de werken. Extraatje, om te borgen dat iedereen er geraakt, leggen we een busje in.” De halte op het Marktplein bevindt zich ter hoogte van het kruispunt Kerkstraat – Marktplein, ter hoogte van café De Kroone. De halte van de Kubox bevindt zich ter hoogte van de oprit van de parking.

Werken op het Marktplein

De werken op het plein zelf nemen een 4-tal maanden in beslag. Intussen kan je parkeren in de parkeerstroken op het Marktplein, Kerkstraat of Twaalfde Liniestraat. Tegen het zomerbouwverlof genieten we van een volledig heraangelegd, toegankelijk en groen Marktplein. Annelies Vandenbussche, schepen van openbare werken: We zijn beland in een nieuwe fase van de centrumvernieuwing die ervoor zorgt dat de markt niet meer als markt bruikbaar is. Maar dan komen er altijd opportuniteiten die onze mensen nog steeds dicht bij elkaar brengt. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe flexibel we zijn om onze Kuurnenaars te bedienen.“

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 januari 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Algemeen Nieuws, Nieuws