BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Kuurne stelt dichter Katrien Bonte aan voor 900 jaar Kuurne op gedichtendag

Gemeentedichter Donderdag is de Poëzieweek officieel van start gegaan met een gedichtendag. Naar aanleiding van het feestjaar 900 jaar Kuurne, stelde Kuurne een officiële ‘dichter’ aan. Dat is een lokale dichter die wordt gevraagd om gedurende het jaar 2023 gedichten of teksten te schrijven over de woonplaats Kuurne, de couleur locale en gebeurtenissen die er plaatsvinden. Het doel daarvan is om op geregelde tijdstippen en op ludieke manieren een jaar lang een glimlach te toveren op het gezicht van de Kuurnse inwoners door woorden te delen in de openbare ruimte. “Het gemeentebestuur koos voor voormalig bibliothecaris Katrien Bonte om deze taak op zich te nemen”, vertelt burgemeester Francis Benoit, “Vandaag is ze zelfstandig copywriter en bekend in Kuurne van haar tekstamentjes (www.tekstament.be).” Katrien Bonte: “Ik ben blij en trots dat ik dit mag doen. Als copywriter krijg ik doorgaans de opdracht om zakelijke teksten te produceren, maar deze opportuniteit geeft me de kans om te doen wat ik het liefste doe: spelen met woorden, of noem het rijmelarij, en daarmee een glimlach tevoorschijn toveren.” Burgemeester Francis Benoit, bevoegd voor cultuur: “De stad Antwerpen zette onlangs zijn stadsdichter aan de deur. Maar Kuurne is koppig als een ezel. We willen woord en cultuur de nodige aandacht geven en 900 jaar vormt hier de ideale aanleiding toe. De nieuwjaarswensen van Katrien op de volksreceptie werden zeer gesmaakt. Ze is geboren en getogen in Kuurne en kent als voormalig bibliothecaris als geen ander wat er leeft, de ideale combinatie dus.” Als ‘dorpsdichter van de stad Kuurne’ zal ze 2023 doorspekken met tekstjes en gedichten. Haar ‘Kuurnamentjes’ worden getypeerd door een zekere herkenbare luchtigheid. “Ik ben content met de term ‘dorpsdichter’, weliswaar van Stad Kuurne. Vergelijk me niet met de poëten die elders in dit land bezig zijn. Kort en Bontig is mijn stijl. Ik durf zelfs zeggen: op zijn Kuurns.”, aldus Katrien. We gaan voor een 9-tal ingrepen verspreid over onze drie kernen Sente, Sint-Michiel en Sint-Pieter. Dat kan gaan van het beschilderen van een trap tot het verspreiden van bierkaartjes tot het viraal gaan van een participatief gedicht. Burgemeester Francis Benoit: “We hebben plannen om de publieke ruimte op te fleuren, digitaal te genieten of ons inwoners gewoon te verrassen. Een jaar lang!”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 januari 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving
Chiro Sint-Michiel

Chiro Sint-Michiel 70 jaar jong

KUURNE – Komend weekend viert Chiro Sint-Michiel zijn 70ste verjaardag. Twee jaar geleden werd de jeugdvereniging nog uitgeroepen tot de grootste werking van West-Vlaanderen, met