Nieuws, Sport

Aftellen naar 75ste Kuurne – Brussel – Kuurne

Foto NSK
Foto NSK
Ondanks de wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar 75 kaarsjes mag uitblazen, werd deze wedstrijd eigenlijk al meer dan 75 maal georganiseerd.  De drie edities die werden afgelast werden alvast nooit meegeteld in de tellingen die de organisatie bijgehouden heeft en ook de lokale editie in 1945 en de editie die het jaar daarop volgde onder de benaming Brussel-Kuurne kregen geen plaatsje in deze statistiek.  Bijzondere festiviteiten op zondag 26 februari staan er echter niet gepland gezien de organisatie vooral deze bijzondere verjaardag wil vieren met het boek ‘Ze Zin Doa!’. Afgelasting wedstrijd is steeds moeilijke keuze Kuunne-Brussel-Kuurne, de jaarlijkse Kuurnse wielerhoogdag, wordt dit jaar voor de 75 ste keer verreden.  Om dit bijzonder moment te vieren pakten Jos Callens, Geert Penez en Joost Brys onlangs uit met het boek ‘Ze Zin Doa!’.  “Als ik eerlijk mag zijn vond Kuurne-Brussel-Kuurne eigenlijk al meer dan 75 keer plaats”, opent Jos Callens, die instaat voor de communicatie van Kuurne-Brussel-Kuurne de babbel, “De eerste affiche van de wedstrijd dateert al uit het jaar 1945 en was toen beperkt tot een lokale editie.  Het jaar daarop werd besloten om de wedstrijd om te dopen tot Brussel-Kuurne, met start in de Emile Jacqmainlaan te Brussel en aankomst in het centrum van Kuurne.  Gezien aan de start maar weinig publiek kwam opdagen en dit in tegenstelling tot de aankomstzone in Kuurne, waar de wielerliefhebbers in dikke rijen stonden werd in 1947 de naam van de wedstrijd omgevormd tot Kuurne-Brussel-Kuurne, meteen het jaar waarin ook de tellingen van start gingen door de organisatie en de eerste editie plaatsvond die dicht aanleunt bij de huidige vorm van onze wielerwedstrijd.  Echter in 1986, 1993 en 2013 kon de wedstrijd niet plaatsvinden omdat de weergoden ons onze wedstrijd niet gunden.  Deze drie edities werden dan ook niet opgenomen in de tellingen waarop de organisatie zich baseert.   Het was keer op keer een moeilijke beslissing telkens we de wedstrijd dienden op het laatste moment af te gelasten gezien de vele vergaderingen en het vele werk die telkens voorafgaat aan de wedstrijd.  Ook voor de vele vrijwilligers is het telkens emotioneel zwaar als deze beslissing wordt genomen.”  Het kernteam achter Kuurne-Brussel-Kuurne bestaat uit 10 personen die maanden vooraf vele uren spenderen om de dag van de wedstrijd zo feilloos mogelijk te laten verlopen.  Vijf werkgroepen staan dit kernteam bij elk in hun domein.
Foto NSK
Foto NSK
Boek ter gelegenheid van 75 ste editie KBK “De 75 ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne willen we vieren we met het boek ‘Ze Zin Doa!’”, gaat Jos Callens verder, “Grote festiviteiten op de dag dat de wielerwedstrijd plaatsvind staan er echter niet gepland gezien we die dag al onze vrijwilligers broodnodig hebben om alles in goede banen te leiden.  Ondertussen deed wel reeds het gemeentebestuur van Kuurne een warme oproep naar de wielersupporters die zullen afzakken naar onze wedstrijd om dit zoveel mogelijk te doen in klederdracht van vroeger en dit naar aanleiding van 900 jaar Kuurne.  Gelukkig is de coronapandemie gaan liggen.  De vorige edities bezorgde dit de organisatie veel extra werk, gezien naast veiligheid ook een coronadraaiboek diende gemaakt te worden.  Veiligheid wordt trouwens hoog in het vaandel gedragen bij Kuurne-Brussel-Kuurne, daarom gingen we enkele jaren terug in zee met het Kuurnse bedrijf DORO die gevestigd is in de Industrielaan en onder meer gespecialiseerd is in sport and Safety.  Dat wielrenners graag naar Kuurne komen om deel te nemen aan Kuurne-Brussel-Kuurne werd onlangs nog bevestigd op onze stand die we hadden op Velofolies door Tom Boonen die in het jaar 2014 onze wedstrijd won.  Hij beschreef KBK als een zware koers die niet te onderschatten valt.  De wijziging in ons parcours kon hij wel smaken, gezien hij ons huidige parcours omschreef in een paar woorden als ‘fantastisch om te rijden’.”
Foto NSK
Foto NSK
Kuurns Ezeltje erg in trek “Maar ook het pluchen ezeltje die aan de winnaar van de wedstrijd wordt geschonken trekt renners richting Kuurne.   Andrei tchmil won een eerste keer onze wedstrijd in 1998 en schonk toen het pluchen ezeltje die hij won aan zijn zoon.  Blijkbaar maakte hij daarbij zijn dochter zo verdrietig dat hij twee jaar later dit nog eens over te deed en verklaarde achteraf dat hij Kuurne-Brussel-Kuurne speciaal had gewonnen om nog een tweede pluchen ezeltje te hebben, zodat hij ook zijn dochter kon gelukkig maken. Ook Fabio Jakobsen, winnaar van de editie 2022 pronkte graag daags nadat hij onze wedstrijd had gewonnen met zijn ezeltje op sociale media.”  Kuurne-Brussel-Kuurne gaat door op zondag 26 februari.  In het plaatselijke parcours richting de aankomstlijn werd wel een kleine aanpassing gedaan gezien de werkzaamheden die plaatsvinden in de centrumstraten van Kuurne.  Meteen nadat de renners voorbij de rotonde zijn in de Harelbeeksestraat zijn gaat het vervolgens rechtsaf richting  Beemdenlaan en Weidenstraat om zo via de  Steenhovenstraat op het oude parcours terug te komen in de Bavikhoofsestraat.  Aan de 75ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne zullen 17 UCI worldteams en 8 UCI proteams deelnemen. Geïnteresseerden in het boek ‘Ze Zin Doa!’ kunnen dit aankopen in Kuurne bij onder meer IB office, de Kuurnse bibliotheek, De Ververie, de 3 wijzen en bakkerij Filip & Liraz. Ook via www.kuurne-brussel-kuurne.be/fanshop is het boek te koop.  De kostprijs ervan bedraagt 30 euro. 03 Kuurne Brussel Kuurne affiche NSK