BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Uniek lichtspektakel Urban Mapping op vlasroterij Sabbe tijdens paasvakantie

Urban Mapping Kuurne Van 31 maart tot 16 april vormt vlasroterij Sabbe het unieke decor voor een indrukwekkend lichtspektakel van Urban Mapping. Via projecties, animaties, geluid en lichteffecten ontdek je boeiende verhalen over 900 jaar Kuurne, het vlas en de roterij. Een ideale uitstap met familie of het gezin met andere woorden. Videomapping op unieke locatie Roterij Sabbe met haar statige schouw langs de Leie is terug te vinden in Kuurne.  Deze erfgoedparel ligt in het verlengde van het Vlaspark langs het jaagpad in de omgeving van de R8. In een aanpalende loods vind je momenteel de creatieve start-up Urban Mapping. Het is de ideale plek om prototypes op te starten. Iets verder aan de Leie vind je de animatoren terug in hun kantoor in Kortrijk. Urban Mapping brengt verhalen tot leven met de magie van projectie. Dit kan ingezet worden tijdens een audiovisuele stadswandeling of een evenement. Ze focussen op videomapping maar experimenteren ook met andere lichttechnieken. Site Sabbe als canvas Alexander Stragier, creative director urban mapping: “We hebben een voorliefde voor historische locaties met een goed verhaal. De klik met deze erfgoedsite was er onmiddellijk. We zijn dankbaar dat Intercommunale Leiedal en de gemeente Kuurne ons de kans gaven om hier een loods te huren.” Van daaruit groeide het idee om iets terug te geven aan de inwoners en de gemeente. De roterij is een inspirerende plek en een prachtig canvas voor een lichtspektakel. Het 900-jarig bestaan van de gemeente sluit hier naadloos op aan. Lichtspektakel ‘De magie van de vlasbloem’ Tijdens het lichtspektakel maken bezoekers een reis door de tijd en komt niet alleen de geschiedenis, maar ook de toekomst van de roterij, het vlas, Kuurne en de Leie op een magische manier tot leven.  Via projecties, animaties, geluid en lichteffecten ontdek je de boeiende verhalen die schuilen achter de dikke muren van de roterij. Burgemeester Francis Benoit: “Dit wordt een aanrader voor iedereen en ongezien. De roterij Sabbe is een monument die beschermd is. Deze voorstelling wordt een monument rond het mooist wat Kuurne groot heeft gemaakt – de vlasbloem. Ik hoop heel veel inwoners te ontmoeten maar ook mensen van verre om te zien hoe de Leie en de golden river een maakplek blijven. Vroeger het vlas, nu digitale design.” Je ontdekt Kuurnse verhalen die je nooit eerder hoorde. Het is de ultieme city-marketing. Korting voor inwoners Het videomappingspektakel is iedere avond van 31 maart t.e.m. 16 april te bewonderen vanuit een overdekte tribune, met een capaciteit van 700 plaatsen, aan roterij Sabbe. Wie het spectakel wens te bewonderen kan nu reeds tickets bestellen via magievandevlasbloem.be Alle inwoners ontvangen in de week van 13 februari een flyer in hun brievenbus met een kortingscode. Met deze code ontvangen ze 25% korting op de publieksprijs. Ook kinderen genieten van een verminderd tarief. Meer weten over roterij Sabbe? Site Sabbe is één van de authentiekste vlasroterijen langs ‘the golden river’, opgebouwd in de jaren ’30 door Cyriel Sabbe. In haar bloeiperiode werkten een vijftigtal werknemers er voor Sabbe en zonen, naast eigen werkers die de rootputten huurden voor hun eigen vlas. De vlassite raakte in onbruik begin de jaren ’70. Je vindt er nog de typische rootputten, een stoommachine en een paar vlasschuren. Rond de gebouwen liggen de droogweiden, waar vlassers de typische kappeltjes te drogen zetten. Sinds 2006 zijn de site, de stoommachine en de schoorsteen beschermd als monument. Het is samen met roterij Verschaeve verderop een van de best bewaarde vlasroterijen langs de Leie. In 2018 kocht Leiedal samen met het gemeentebestuur de site aan. Omdat Kuurne van oudsher verbonden is met het water, bieden de roterij en de omliggende schuren unieke mogelijkheden om de historische band van Kuurne met de Leie in ere te herstellen. Van roemrijk vlasverleden naar een regionale toekomst. Site Sabbe is bereikbaar via de Bondgenotenlaan of te voet of met de fiets via het Jaagpad. Info www.kuurne.be/900/nieuws/lichtspektakel-site-sabbe www.magievandevlasbloem.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 februari 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws