BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Met kajak of kano genieten van de landelijke Mandelvallei dankzij nieuwe aanlegsteigers

Dentergem In Wakken, een deelgemeente van Dentergem, kunnen liefhebbers voortaan makkelijk met een kano of kajak de Mandel afvaren tussen St.-Baafs-Vijve en Oostrozebeke.  Aan het provinciedomein de Baliekouter werd daarvoor één aanlegsteiger aangelegd, net zoals aan de Tieltstraat te Markegem twee aanlegsteigers werden voorzien.  Hiermee wil het lokaal bestuur de beleving op en rond de Mandel nog meer aanzwengelen. Met de aanleg van de steigers krijgt iedereen zo de kans om de Mandel af te varen waardoor de bewustwording van de mooie kronkelende rivier ‘De Mandel’ nog intenser zal worden. Watersport op de Mandel Het was Luc Taelman die een tiental jaar terug burgemeester Koenraad Degroote aansprak over het idee. Toevallig was er enkele weken later een vergadering op het gemeentehuis van de Bestendige Deputatie op het gemeentehuis van Dentergem. Daar kwam toevallig ook het onderwerp ‘Watersport op de Mandel’ ter sprake. De algemeen directeur van Dentergem was uiteraard voorstander, en van het één kwam het ander. Er werden de nodige contacten gelegd, VMM, Vlaamse Waterweg, Provincie, Natuur&Bos, … Dentergem Burgemeester Koenraad Degroote: “Het bekomen van een omgevingsvergunning was geen sinecure voor werken aan de oever van de Mandel. Het heeft heel veel bloed, zweet en tranen gekost want alles moest perfect in orde zijn. Dankzij de voortdurende inspanningen van de diensten Milieu en Omgeving kwam alles tot een goed einde. Eenmaal de omgevingsvergunning goedgekeurd was diende er een aannemer gezocht te worden die alles voor 15 mei (begin van het broedseizoen) kon afwerken. We hopen dat het een succesverhaal mag worden en een nieuwe uitdaging en een sprankelende beleving.” Groene landelijke karakter Gunther Simoens, Schepen Toerisme: “Groen en blauw in het logo van de gemeente verwijst naar het groene landelijke karakter met de twee natuurdomeinen (Baliekouter, Meikensbossen) en de waterlopen die Gemeente Dentergem doorkruisen (Mandel, Leie). Waarom komen mensen naar Dentergem? Om te wandelen, te fietsen en de rust. Ook recreatie en beleving zijn belangrijk, we zetten er op in met wandelen en fietsen, maar nu ook op het water. Wie had het ooit kunnen denken, de Mandel afvaren met een kajak of kano. Vandaag is het zover, de aanlegsteigers liggen er. We staan aan de start van een nieuw recreatief ontdekken van onze streek en dat op en naast de Mandel. Naast de bloesem fiets- en wandelroutes, kan je nu ook vanop het water genieten van de Mandelvallei en meteen ook een nieuwe troef voor Toerisme Leiestreek.” Dentergem De uitvoering van de drie aanlegsteigers werd gesubsidieerd door de Provincie West-Vlaanderen in het kader van het provinciale reglement toeristische impulsen ‘Beleef West-Vlaanderen!’.  De Dentergemse Mandelvaarders testen als eersten de aanlegsteigers en maakten een tochtje op de Mandel. Zaterdagnamiddag kwamen ook nog de Roeselaarse Kajakvaarders het nieuwe traject uitproberen

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 maart 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws