BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Stijn Devolder (Volderke) krijgt nieuwe eretitel en standbeeld op de dag van Ronde van Vlaanderen die hij twee keer won

Stijn Devolder
Foto FVL
Weinig mensen kunnen zeggen dat ze de Ronde van Vlaanderen wonnen. Nog minder deden dat 2 keer. Daarnaast ook nog eens driemaal Belgisch kampioen op de weg en tweemaal Belgisch kampioen tijdrijden. Hoog op de Olieberg van Sint-Lodewijk woont er zo iemand: Stijn Devolder beter gekend in de volksmond als ‘Volderke’. Op zondag 2 april, de dag van de Ronde, mocht ‘Volderke’ een nieuwe eretitel bijschrijven op zijn gevulde palmares: ereburger van Deerlijk. Stijn Devolder en zijn gezin werden speciaal voor deze huldiging in een limousine naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Sint-Lodewijk gebracht. Burgemeester Claude Croes: “Wij zijn niet gul met de titel van ereburger. Dat is ook logisch, want… het blijft een heel uitzonderlijke erkenning. Beste Stijn, u wordt de zesde ereburger in de geschiedenis van Deerlijk: De vijf andere zijn: Generaal Hector Deprez, Professor- dokter Yves Benoit, schrijver-dichter Luuk Gruwez, ex-wereldkampioen – coureur Dirk Baert, Tv-gezicht en mediafiguur Niels Destadsbader en nu Stijn Devolder. Je merkt het : het zijn één voor één ambassadeurs die deze mooie erkenning krijgen.  Bij mij roepen de overwinningen van Stijn Devolder veel nostalgie op.  Het was de tijd dat er spontane volksfeesten ontstonden op straat toen Stijn won: mensen kwamen massaal op straat, en de tappers van dienst konden de glazen niet rap genoeg laten vollopen in De Gilde. Wij gaven de opdracht – als gemeentebestuur – aan de brandweer om rond te rijden… zo wisten de mensen dat Volderke een kampioenstitel behaalde… Het was de tijd van schepen van sport Ann Accou die klaar stond met de bloemen toen Volderke arriveerde in Sellewie… Volderke drumde zich doorheen de massa… en fluisterde ons in het oor… ik ga dan straks frietjes gaan eten… Het was de tijd dat pastoor Frans de klokken liet luiden in Sellewie toen Volderke won….  Het was de tijd dat heel Vlaanderen Sellewie wist (en ondertussen nog steeds weet) liggen…” Standbeeld Naast zijn ereburgerschap werd als aandenken aan de ereburger ook een standbeeld onthuld. Fietsroutes De supportersclub, die na deze huldiging ontbonden wordt, heeft samen met de gemeente Deerlijk enkele fietsroutes uitgewerkt waarbij je langs enkele plaatsen voorbijfietst die voor Stijn iets betekent hebben, zoals de woning in Bavikhove waar Stijn opgroeide en een deel van zijn trainingsparcours.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 april 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving