BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Brandweer en Politie, Nieuws

Heulsestraat te Lendelede tijdlang afgesloten door rokende fosforbom

DOVO
Foto Samson
Zondagmiddag is de Heulsestraat in Lendelede een tijdlang afgesloten geweest voor alle verkeer.  De oorzaak daarvan was terug te vinden bij een projectiel uit de Eerste Wereldoorlog die plotseling op scherp kwam te staan en daarbij een hevige rookwolk begon te produceren.  De fosforbom die vandaag plotseling werd geactiveerd werd reeds eind december gevonden toen een bewoner van de Heulsestraat boompjes aan het aanplanten was voor zijn woning.  Toen de man op Kerstavond het vreemde projectiel had bovengehaald had hij er echter het raden naar wat het rare ding was en legde het vervolgens aan de kant.  Maanden lang bleef de fosforbom onaangeroerd op zijn plaats liggen zonder dat er iets gebeurde, tot zondagmiddag het projectiel plotseling rook begon te produceren.  Aanvankelijk werd eerst de brandweer ter plaatse geroepen,  maar helaas konden de spuitgasten van de brandweerposten Heule en Lendelede ter plekke maar weinig doen aan de situatie, behalve het springtuig met wat aarde bedekken.  Uit voorzorg en in afwachting van DOVO werd de straat afgesloten voor alle verkeer.    Tevens werd ook een veiligheidsperimeter ingesteld.  De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen kwam uiteindelijk langs om de fosforbom onschadelijk te maken en vervolgens mee te nemen.  Op geen enkel moment was er gevaar voor de bewoners van de straat.
DOVO
Foto Samson
DOVO
Foto Samson
DOVO
Foto Samson
DOVO
Foto Samson
DOVO
Foto Samson

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 mei 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Brandweer en Politie, Nieuws