BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Prinses Luka, een warm verhaal over zijn wie je bent, ook al is dat niet altijd gemakkelijk

Ineke Debels Debuutauteur Ineke Debels uit Stasegem (Harelbeke), bekend van haar populaire kinderboekenblog Wonderlandbyalice, publiceert haar eerste prentenboek Prinses Luka bij Clavis Uitgeverij. Een hartverwarmend verhaal over jezelf accepteren zoals je bent. Het voorleesboek werd geïllustreerd door Katrien Benaets (Halen) en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Dromen van de mooiste jurk Voor carnaval wil Luka graag in een prinsessenjurk naar school, niets anders. Want carnaval, dat is een feest. En bij een feest hoort een feestelijke outfit … Onder het bed ligt het Supermanpak dat mama vorige week heeft gekocht. ‘Kijk, Luka, je bent net een echte superheld. Met cape en al! Carnaval wordt top!’ Luka vindt het maar niets. Hij houdt helemaal niet van blauw, en die rode cape is veel te stug. Maar nog meer dan roze mist hij glitters en glanzende stofjes … Gevoelige thema’s Dit warme, inclusieve verhaal behandelt belangrijke thema’s als genderidentiteit en diversiteit. Luka geeft een stem aan kinderen die zich anders voelen. Tegelijk moedigt het verhaal ook ouders en leerkrachten aan om met kinderen te spreken over hun zoektocht naar identiteit. Het is immers belangrijk dat iedereen zichzelf kan en mag zijn.   Prinses Luka Debuut ‘Ik ben ontzettend enthousiast om mijn eerste prentenboek te kunnen voorstellen.”, vertelt Ineke Debels, “Als boekenlover en kinderboekenrecensent heb ik altijd al de droom gehad om mijn eigen verhalen te schrijven. Ik hoop dat Luka kinderen zal inspireren om te durven zijn wie ze echt zijn.  Het idee voor dit boek kreeg ik op restaurant. Aan het tafeltje naast het mijne zat een transmeisje met vriendinnen. Ze hadden het superleuk. In mijn hoofd ging ik in de tijd terug, naar de kindertijd van dat meisje. Ze kreeg een heel eigen verhaal, identiteit en inleefbare gevoelens. Plots was Luka daar en die wilde dolgraag een meisje zijn, maar zat vast in een jongenslichaam. Het was hoog tijd om haar verhaal tot leven te laten komen op papier.” “Voor mij is het belangrijk dat boeken levensechte personages hebben. Zeker als ze voor kinderen bestemd zijn. Woorden en verhalen helpen hen emoties herkennen, begrijpen en een plek geven. Ongeacht of dat grote of kleine gevoelens zijn, die ze bij zichzelf of in hun omgeving kunnen terugvinden. Bij minder evidente, intense thema’s als identiteit en gender is dat des te belangrijker. Verhalen als ‘Prinses Luka’ helpen om je hart openstellen en meer begrip te tonen voor anderen. End at kan je niet vroeg genoeg leren…”, aldus Ineke Prinses Luka is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel en online boekverkopers tegen de prijs van 17,95 EUR

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 mei 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws