BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Netwerk groene ontmoetingspunten Zonnebeke ingehuldigd in aanwezigheid van nieuwe bloemenheks Fleurelleke

Heksenstoet
Foto FVL
In Groot-Zonnebeke zijn in het kader van het netwerk groene ontmoetingspunten zeven prachtige sites omgevormd tot magische, groene ontmoetingspunten. Op het Salinasplein in Beselare werd het pleintje heringericht in het teken van de heksen en het Beselaars archief. Heksenstoet Niet toevallig aan de vooravond van de Heksenstoet werd het pleintje in aanwezigheid van de nieuwe Beselaarse bloemenheks Fleurelleke ingehuldigd. De bloemenheks vroeg zich af of al de aanwezigen een bloempje kwamen plukken in haar nieuwe prachtige bloementuin. De bloembakken zijn speciaal op maat van de bloemenheks gemaakt die zich niet meer hoeft te buigen om bloemetjes te plukken. Er staan veel goede dingen in, aldus de heks, behalve één iets: netels. Alhoewel dit volgens de bloemenheks voor alle mannen een zeer goed middel is in bepaalde gevallen. Ook voor de vrouwen heeft de heks speciaal moederkruid die goed zou zijn voor de migraine en zelfs voor zwangere vrouwen die moeten bevallen heeft de bloemenheks een speciaal kruid in haar tuin die hiervoor zeer nuttig kan zijn.
Heksenstoet
Foto FVL
Plattelandsontwikkeling “In het kader van plattelandsontwikkeling werd een studie gedaan naar wat belangrijk is om een dorp leefbaar te houden.”, legt Bart Nayaert, gedeputeerde en verantwoordelijk voor Plattelandsbeleid uit, “Hieruit bleek dat voor de leefbaarheid van een dorp de kwaliteit van de leefomgeving en de plek waar je mensen kan ontmoeten in een dorp via groene paadjes en mooie plekjes zoals hier in Beselare zodat mensen zich goed zouden voelen in hun dorp. In totaal werden meer dan 90 projecten ingediend, 30 daarvan werden geselecteerd onder begeleiding van een ontwerpbureau en samen met Westtoer. Daarvan hebben 28 projecten van subsidie kunnen genieten. De Gemeente Zonnebeke kon rekenen op 50.000 euro Europese middelen die via de provincie werden toegekend en dit magisch plekje hier in Beselare is hier samen met zes andere projecten het resultaat van.” Zeven locaties Joachim Jonckheere, schepen van toerisme: “Deze rustpunten zijn een initiatief van de dienst Toerisme Zonnebeke die het dossier hebben ingediend. De zeven locaties zijn het pleintje hier op het Salinasplein, waar ook een kiosk is ingericht met info over de 10 heksen die aangehaald werden in de Heksenstoet, twee uitzichtpunten werden gerealiseerd bij een vallei, één uitzichtpunt op het einde van de parking van Tyne Cot Cemetery met uitzicht op Ravebeekvallei die een belangrijke rol speelde in de Slag bij Passendale en één met uitzicht over de Reutelvallei, bij de wijndomeinen Altinus, Den Nachegael, de Reutelvallei om deze beter te ontsluiten en fietsers de mogelijkheid geven om eventjes uit te rusten en via infoborden meer te weten te komen over deze wijngaarden. Dan werd er ook nog een tweede heksenlocatie gekozen op de grens van de Wervikstraat en de Sportlaan, de heksenkring werd heringericht en voorzien van infoborden over het ontstaan van de Heksenstoet.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
18 juni 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
Oldtimer Volkswagen T1 gaat in vlammen op

Oldtimer Volkswagen T1 gaat in vlammen op

ZONNEBEKE/GELUVELD – Zaterdagnamiddag omstreeks 17u34u werd Brandweer Westhoek – post Zonnebeke opgeroepen voor een voertuigbrand op de A19 richting Kortrijk ter hoogte van Geluveld. Uit