BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Dolfinarium Boudewijn Seapark breidt uit met een buitenbassin

Boudewijn Seapark Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts stelde afgelopen maandag een nieuwe codex voor dierenwelzijn voor.  In deze codex werd eveneens verwezen naar het houden van walvisachtigen.  De codex stelt daarbij dat het houden van walvisachtigen in Vlaanderen verboden wordt met uitzondering van de dolfijnen in het dolfinarium van Boudewijn Seapark Brugge. Verder wordt aangegeven dat de collectie dolfijnen niet onder een minimum van 6 mag zakken.  Mocht dit echter wel gebeuren, kan er voortgeplant worden of een dier van een ander park naar Brugge worden overgebracht.  Boudewijn Seapark is lid van het EEP (European Endangered Species Programme) en zal in dit geval altijd eerst advies vragen aan het EEP.   In de codex staat ook nog dat het dolfinarium moet investeren in een buitenbassin voor 1 januari 2027 – waarover het dolfinarium al in 2013 een convenant had afgesloten met de federale overheid. Echter werd dit toen Vlaamse bevoegdheid en werden alle studies opnieuw uitgevoerd. In 2037 zal er opnieuw worden getoetst of het welzijn van de dieren nog verder geoptimaliseerd kan worden. Tussentijds wordt het dolfinarium regelmatig doorgelicht – zoals bij elke dierentuin het geval is. In het verleden zijn er nooit inbreuken vastgesteld op het gebied van dierenwelzijn.   Situatieschets In 2017 vroeg het park de overheid opnieuw om duidelijkheid over de dimensies voor het buitenbassin. Hierin vroeg het park garanties over oppervlakte per dier, diepte etc. Gezien de grootte van de investering en omdat het park al wilde vorderen met de plannen. De dienst dierenwelzijn nam hierin het advies van de dierentuinencommissie over en zette dit om in een concept wettekst met nieuwe normen voor de dolfijnen, die gepubliceerd zouden worden met de nieuwe normen voor primaten en zeezoogdieren. Echter het stuk over walvisachtigen nam de minister er op het laatste moment uit om dit nogmaals verder te onderzoeken.   Onafhankelijke gedragsbiologe “In 2022 hebben minister Weyts en de Commissie voor Dierenwelzijn een gerenommeerde onafhankelijke gedragsbiologe aangesteld om het welzijn van de dolfijnen in Brugge te evalueren.”, vertelt  Lars van den Ham, directeur van Boudewijn Seapark, “Op basis van onder andere een uitgebreid gedragsonderzoek in Boudewijn Seapark in 2022 heeft zij vervolgens een adviesrapport geschreven. Met als uitkomst een “excellent welfare score overall” van 84,9% voor de dieren in het Brugse dolfinarium.” De gedragsbiologe heeft in dit rapport een oordeel gegeven over het huidige niveau van het dierenwelzijn. Daarnaast worden er in dit rapport de verschillende scenario’s besproken en de bijbehorende mogelijke gevolgen op het dierenwelzijn van de huidige groep dolfijnen. Maar al deze scenario’s bleken nadeliger voor de dieren dan het voortbestaan van het dolfinarium in Boudewijn Seapark.   Tevreden met besluit “Boudewijn Seapark is alvast heel tevreden met deze uitkomst.”, gaat Lars van den Ham, directeur van Boudewijn Seapark verder, “Aangezien we maar liefst 84,9% scoren op dierenwelzijn, is het logisch dat de minister dit als belangrijkste punt gebruikt. Boudewijn Seapark heeft steeds en zal steeds blijven investeren in het welzijn van de dieren. We zijn blij dat de minister ons nu duidelijkheid biedt zodat we eindelijk verder kunnen uitvoeren wat 10 jaar geleden al was afgesproken,” aldus Lars van den Ham, directeur van Boudewijn Seapark.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
18 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws