BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Dorpsdichter pakt uit met ezelsbruggetje en hinkelgedichten

Ezelsbruggetje en hinkelgedichten
Foto NSK
Eerder dit jaar stelde de gemeente Kuurne Katrien Bonte aan, naar aanleiding van het feestjaar 900 jaar Kuurne, als dorpsdichter.  Op geregelde tijdstippen en op ludieke manieren tovert ze een glimlach op het gezicht van de Kuurnse inwoners en toevallige passanten.  Haar ‘Kuurnamentjes’ worden alvast getypeerd door een zekere herkenbare luchtigheid. “Ze vrolijkte al de nieuwjaarsreceptie op met Kuurnse nieuwjaarswensen en  schreef een gedicht over ons vlasverleden voor de lichtprojectie ‘De Vlasbloem’ op site Sabbe”, vertelt burgemeester Francis Benoit, “Binnenkort wordt dit gedicht wellicht nog vereeuwigd langs de Leie.  De komende weken staan nog een aantal ingrepen gepland op het openbaar domein.  Het eerste zichtbare resultaat kan iedereen die Kuurne binnenkomt via de Kortrijksestraat alvast aanschouwen, gezien het brugje over de Heulebeek wordt omgetoverd tot ‘Ezelsbruggetje’!”  Voorlopig werden drie letters aangebracht van het woord ‘Ezelsbruggetje’ op de brug.  De komende dagen zou het woord volledig moeten verschijnen.  “Het is het handige hulp- en memoriemiddeltje om wie daar langskomt terug te doen beseffen dat Kuurne Ezelgem is”, legt dorpsdichter Katrien Bonte uit, “Dat dit woord precies op deze brug komt is echter niet zo toevallig, gezien vroeger deze brug werd benoemd als ‘Kuurne Brugge’.  Het was trouwens ook de brug die de boeren overstaken ’s morgens toen ze met hun ezels richting Kortrijk trokken naar de groentenmarkt.”  De volgende twee weken zal nog meer Poëzie in het Kuurnse straatbeeld verschijnen.  “In de drie Kuurnse Kernen Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sente zullen op bepaalde plaatsen Hinkelgedichtpaden op wandelpaden worden aangebracht”, gaat burgemeester Francis Benoit verder, “Het gaat hem niet alleen om spelende kinderen die hinkelen, het is een vorm van woord – en zinspel op wandelpaden.  Naargelang je links of rechts doorleest komt er telkens een nieuwe versie van het gedicht naar boven, zodat op die manier passanten toegankelijke poëzie cadeau krijgen tijdens hun wandeling”.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws