BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit

Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit
Foto: FVL
In de Oosterschelde zijn vandaag de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen opgevist. De mosselkwekers zijn in hun nopjes over de uitstekende kwaliteit, die de volgende weken alleen nog beter zal worden. Aan boord konden chef Piet Devriendt en mosselambassadeur Johan Boskamp als eersten de nieuwe oogst proeven. Bij de start van het seizoen werd ook de ‘loaded mossel’ gelanceerd, een mossel gevuld met gekruide rijst die je meteen uit de schelp kan eten. ​ De eerste aanvoer bij de Nederlandse Mosselveiling laat mooie vleesgewichten zien. De Zeeuwse mosselkwekers zijn dan ook erg blij met de kwaliteit die ze kunnen aanvoeren. Mosselkweker Jan Schot: “Wat we nu aantreffen op onze percelen in de Oosterschelde en op de Waddenzee ziet er prima uit. Veel beter dan vorig jaar. Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu gemiddeld 270 gram visvlees in. Dat gaat de komende weken alleen maar beter worden.” De verwachte aanvoer van mosselen ligt dit seizoen wel lager dan gewenst. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Wij hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de schade die de februaristormen van 2022 op onze percelen in de Waddenzee hebben aangericht. Daar lagen de jonge, een halfjaar oude mosselen die juist nu in 2023 naar de markt gebracht moesten worden.” Ondanks deze zorgen kijken ook de Nederlandse beleidsmakers met steeds meer interesse naar de eiwitrijke schelpdieren. Van al het dierlijk eiwit is het mariene eiwit van mosselen veruit het minst milieubelastend. Met het oog op een duurzame voedselproductie resulteert dit mogelijk in meer ruimte voor mosselkweek in de toekomst. Steeds meer mosselkwekers hebben naast het duurzaamheidslabel van MSC ook een biologisch SKAL-certificaat.

Tien geboden mosselbereiding

Tijdens de lunch van de seizoensopening gaf Piet Devriendt, chef van mosselrestaurant De Oesterput in Blankenberge en auteur van het gloednieuwe ‘Masterclass Mosselen’, zijn tien geboden voor een optimale bereiding mee. Mosselen goed peperen, mosselgroenten genoeg fijn snijden zodat ze tegelijk met mosselen gaar worden, een beetje water of wijn toevoegen, de juiste volgorde in de pan hanteren (eerst de mosselen, dan de groenten en de peper), op hoog vuur koken met de deksel erop en de mosselen tijdens het koken goed opschudden zodat groenten en mosselen goed mengen. Als de schelpen openstaan, zijn ze goed.

Zomerse ‘loaded mosselen’

Na de mosselburger vorig jaar, lanceert de sector nu de ‘loaded mossel’: een met gekruide rijst gevulde mossel die je meteen uit de schelp kan eten. Dit minigerecht is de Zeeuwse invulling van de populaire Turkse Midye Dolma, traditioneel streetfood in kuststreken zoals Istanbul, Izmir en Bodrum. Als Nederlandse Turk klopte Ibrahim Bas een jaar geleden spontaan aan bij het Nederlands Mosselbureau om met de Zeeuwse mossel een ‘Midye Dolma’ te lanceren. Consumenten in Nederland en België reageerden in de testfase alvast zeer enthousiast op de nieuwe borrelhap.

Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit
Foto: FVL

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
5 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws