BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Na 27 jaar sluit zaal ‘De Klinker’ definitief de deuren

Doek valt over zaal 'De Klinker'
Foto NSK
Op donderdag 31 augustus valt definitief het doek over zaal ‘De Klinker’ gelegen in de Heilig-Hartstraat.   Voor diverse verenigingen betekend dit alvast dat ze op zoek dienen te gaan naar een nieuw onderkomen om er hun vergaderingen of feestjes in te laten plaatsvinden.  Het pand werd destijds aangekocht door het ACW ter vervanging van De Gilde die werd verkocht.   Na 27 jaar zet het ACW,  nu beweging.net, zaal ‘De Kinker’ te koop.  Het pand werd in 1996 aangekocht na het verdwijnen van De Gilde op het marktplein.  Naast de dienstverlening van CM en het ACV die er hun onderkomen kregen was er eveneens een zaaltje verbonden aan het pand die de naam ‘De Klinker’ meekreeg en gebruikt werd door diverse verenigingen om in te vergaderen en feestjes te houden.  Daar komt nu op 31 augustus aanstaande definitief een einde aan.  “Ik hou een triestig gevoel over aan de beslissing om ‘De Klinker’ definitief te sluiten”, vertelt Christ Demeyer die tot 2015 voorzitter was van VZW ‘De Klinker’, de vereniging die het zaaltje beheerde, “’De Klinker’ is altijd een rendabele zaal geweest, gezien wie de zaal wenste te gebruiken daarvoor een kleine bijdrage betaalde.  Daarnaast kwam er ook via de drankenverkoop geld in het laadje.  Tot 1997 organiseerden we ook jaarlijks een klinkertocht waarvan de opbrengst eveneens werd geïnvesteerd in de zaal.  Zoals voor veel verenigingen heeft ook VZW ‘De Klinker’ in de coronaperiode flinke financiële klappen gekregen.  Vergaderingen en feestjes bleven uit, gezien deze niet mochten doorgaan, waardoor het ook financieel minder goed ging voor VZW ‘De Klinker’.  Maar dat nu bruusk een einde komt aan zaal ‘De Klinker’ raakt mij, zeker omdat het niet onze eigen beslissing is!”  Als laatste eerbetoon aan zaal ‘De Kinker’ werd op zondag 2 juli een klinkeruitstuif georganiseerd met bijhorende koffietafel.   “Het afscheid van ‘De Klinker’ is eigenlijk niet direct een gelegenheid om feest te vieren, maar we wilden toch waardig afscheid nemen van het zaaltje van de Christelijke Arbeidersbeweging.”, vertelt Filiep Nottebaert, “’De Klinker’ ligt namelijk de vele vrijwilligers van onze partners, deeltakken van het vroegere ACW die nu beweging.net is geworden, nauw aan het hart. Toen het project van de Gilde ten einde liep, werd volop ingezet op een zaaltje voor onze Christelijke Arbeidersbeweging en ook dit moeten we nu met pijn in het hart terug afgeven.  Luc Demeulemeester werd destijds namens de coöperatieve ‘De Volkswil’ aangesteld om het bouwproject op de terreinen van de Gilde In goede banen te leiden. Op de koolkoer van de coöperatieve zou achteraan in de Heilig Hartstraat, het nieuwe zaaltje van de Christelijke Arbeidersbeweging komen en in de Twaalde Liniestraat, het bureel van het ACV en de Christelijke Mutualiteit.  Het waren Chris Demeyere, wijlen Marc Derudderre,  Sabine Christiaens, Filiep Nottebaert, Luc Demeulemeester en Marcel Devoldere die het eerste bestuur vormden achter de werking van het zaaltje.  De naam van het zaaltje ‘De Klinker’ komt dan weer van de zoon van Chris Demeyere. Meteen een verwijzing naar klank en stem geven aan de maatschappij, zoals onze partnerorganisaties nu ook nog steeds doen. Stem geven aan de samenleving voor de werknemers, de ouderen en de zieken.”  Zaal ‘De Klinker’ kent een rijke geschiedenis en was voor heel wat verenigingen de plaats waar hun vergaderingen en feestjes plaatsvonden.  Daarnaast was het ook de locatie waar de Ommeganckgezellen werden geboren, die tot 2019 zorgden voor diverse tentoonstellingen en nu instaan voor de organisatie van de Grote Kuurnse Rommelmarkt.  Het zaaltje stond tevens ook bekend voor allerlei familiefeestje en er vond zelfs ooit in de zaal een rituele kippenslachting plaats en een Chinese begrafenis.   Ook de Christelijke Mutualiteit is ondertussen bezig met een herverdeling van haar CM-kantoren waardoor wellicht straks ook dit kantoor zal verdwijnen in de nabije toekomst uit het gemeentecentrum van Kuurne.   Op 31 augustus zal zaal ‘De Klinker’ worden overgedragen aan vzw Gildelokalen, van beweging.net Zuid-West-Vlaanderen, die het dan vervolgens te koop zal aanbieden.  De huidige voorzitter van de vzw ‘De Klinker’, Pierre Dewever werd aangesteld tot vereffenaar, zodat vzw De Klinker zonder schulden kan ontbonden worden.
Doek valt over zaal 'De Klinker'
Foto NSK

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws