BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Vliegveld Overboelare en zweefvliegcentrum Phoenix opendeuren UPDATE

Opendeurweekend 5-6 augustus vliegveld Overboelare  Zweefvliegcentrum Phoenix

Tijdens het weekend van 5-6 augustus 2023, organiseren de verantwoordelijken van vliegveld Overboelare en zweefvliegtuigcentrum Phoenix, hun jaarlijkse Fly-In.

Belangstellenden kunnen er genieten van zweefvlieg demonstraties, old-timer vliegtuigen en proeven van initiatievluchten zweefvliegen.  Ook kan er worden geoefend op flightsimulators, is er doorlopend BBQ en zie je er de grootste foodtruck van België.  Verder bivakkeert er een WOII kamp met gestationeerde militaire voertuigen.  Liefhebbers van stripverhalen worden er verwend met signeersessies van tekenaars Olivier Pâques, Ingrid De Vuyst en Studio Tibo. De kleinsten kunnen zich uitleven op springkastelen.

Het vliegveld van Overboelare: een verborgen parel in de Belgische luchtvaartwereld, een belangrijke schakel in de luchtvaartindustrie
 
Overboelare, een klein dorpje gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen (en een deelgemeente van Geraardsbergen), herbergt een verborgen parel in de Belgische luchtvaartwereld.  Hoewel  misschien niet zo bekend als de grote internationale luchthavens in de buurt (Zaventem, Charleroi), toch speelt het vliegveld van Overboelare een essentiële rol in de luchtvaartindustrie en is het één van de cruciale vliegvelden in de regio.
 
Het ontstaan
 
Het verhaal begint bij bedrijfsleider transport en wegenwerken, bovenal piloot, Armand Coesens.
 
Zoon Luc vertelt: mijn vader Armand Coesens heeft het terrein stukje bij beetje verworven en heeft het vliegveld zelf aangelegd. Het was een soort sportcomplex, want de vergunning spreekt ook over andere sporten. Hoe hij op die locatie is gekomen weet ik niet, maar de nabijheid van de UNAL site waar mijn vader actief was zal zeker hebben meegespeeld. 
 
 
 
 
Mijn vader heeft zijn brevet gehaald op 31/8/1969. Dat zal ongeveer de periode geweest zijn dat het vliegveld operationeel is geworden. Onder andere Will Tura was bij de opening aanwezig. 
 
 
 
 
 
Activiteit
 
Het vliegveld van Overboelare bruist van activiteit.  Er zijn steeds heel wat gebeurtenissen geweest: ABBA trad er ooit op en het leger kwam er al op oefening.
 
Een strategische locatie
 
Met zijn strategische ligging en moderne faciliteiten is het vliegveld een belangrijke schakel voor zowel zakelijke als recreatieve reizigers.
 
Het vliegveld van Overboelare bevindt zich op slechts enkele kilometers van belangrijke steden zoals Geraardsbergen en Ninove. De nabijheid van stedelijke centra, maakt het vliegveld gemakkelijk bereikbaar, zowel voor lokale als voor internationale reizigers. Bovendien ligt het vliegveld op een gunstige afstand van grote snelwegen en treinstations, waardoor het een ideale keuze is voor zakenreizigers die snel en efficiënt willen reizen.
 
Moderne faciliteiten en diensten
 
Het vliegveld van Overboelare beschikt over moderne faciliteiten en diensten die voldoen aan de hoogste normen in de luchtvaartindustrie. De terminal is uitgerust met comfortabele wachtruimtes, restaurants en winkels, waardoor reizigers zich op hun gemak kunnen voelen tijdens het wachten op hun vlucht.
 
Daarnaast biedt het vliegveld ook een breed scala aan diensten, zoals bagageafhandeling, autoverhuur en parkeergelegenheid, om aan de behoeften van elke reiziger te voldoen.
 
Het vliegveld van Overboelare is een klein, maar goed uitgerust vliegveld, dat voornamelijk wordt gebruikt voor recreatieve vluchten en vliegopleidingen. Met een grasbaan van 800 meter en een moderne infrastructuur, biedt het vliegveld een veilige en comfortabele omgeving voor piloten van alle niveaus.
 
Uniek 
 
Wat het vliegveld van Overboelare echt uniek maakt, is de prachtige omgeving waarin het zich bevindt. Gelegen te midden van groene velden en bossen, biedt het vliegveld een adembenemend uitzicht tijdens het opstijgen en landen. Dit maakt het vliegen op Overboelare niet alleen tot een plezierige ervaring, maar ook tot een visueel spektakel.
 
Een ander attractief uitzicht vind je daar op de begane grond.  Op het vliegveld terrein, staat  er namelijk een authentieke C-54 Skymaster geparkeerd.
 
 
vliegveld Overboelare C-54 Skymaster
 
 
Luc Coesens hierover: ” Dit toestel is ooit in een faillissement verkocht geweest in onderdelen vanop Zaventem, waar het gestrand was. De technische onderdelen zijn toen apart verkocht geweest alsook het airframe. Het werd gekocht door de toenmalige eigenaar van het restaurant Oudenberghof,waar het jaren heeft gediend als clubhuis. Het kwam in onbruik en mijn vader heeft het toen gekocht voor zijn vliegveld. Het werd op vrachtwagens vervoerd naar het vliegveld. De romp lag op een aanhanger die getrokken werd door een lange vrachtwagen, en elke vleugel lag nog eens op twee ander vrachtwagens. Het werd de dagen erna terug opgebouwd op de plaats waar het nu nog steeds staat. “
 
Armand Coesens stond met zijn transportfirma zelf in voor het transport.  Er moesten in de bocht aan de ingang van het vliegveld, zelfs bomen worden gerooid, want de vleugels van de C-54 Skymaster bleken te groot om zonder averij voorbij de ingang te geraken.
 
Lokale gemeenschap
 
Naast recreatieve vluchten en vliegopleidingen, organiseert het vliegveld ook regelmatig evenementen en activiteiten om de lokale gemeenschap te betrekken bij de luchtvaart. Zo worden er bijvoorbeeld open dagen georganiseerd waarbij bezoekers de kans krijgen, om een kijkje te nemen achter de schermen van het vliegveld en zelfs om een korte vlucht te maken.
 
Een hub voor zakelijke reizigers
 
Het vliegveld van Overboelare fungeert als een belangrijke hub voor zakelijke reizigers. Met de nabijheid van belangrijke zakelijke centra en de aanwezigheid van moderne vergaderfaciliteiten, is het vliegveld een populaire keuze voor bedrijven die internationale bijeenkomsten en conferenties organiseren. Bovendien biedt het vliegveld ook privéjet-diensten aan, waardoor zakenmensen snel en efficiënt naar hun bestemmingen over de hele wereld kunnen reizen.
 
Een toegangspoort tot recreatieve bestemmingen
 
Naast zijn rol als hub voor zakelijke reizigers, fungeert het vliegveld van Overboelare ook als toegangspoort tot verschillende recreatieve bestemmingen. Met zijn ligging in de buurt van prachtige natuurgebieden en historische bezienswaardigheden, trekt het vliegveld toeristen aan, die naar avontuur en ontspanning zoek zijn. Bovendien biedt het vliegveld ook vluchten naar populaire vakantiebestemmingen, waardoor reizigers gemakkelijk kunnen genieten van een welverdiende vakantie.
 
Eigen vliegschool
 
Het vliegveld van Overboelare heeft ook een eigen vliegschool, waar zowel beginners als ervaren piloten terecht kunnen voor vliegopleidingen en het behalen van verschillende vliegbrevetten. De ervaren instructeurs zorgen voor een professionele begeleiding en staan garant voor een hoogwaardige opleiding.
 
Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix
 
VZP
 
Het vliegveld van Overboelare is eveneens de thuisbasis van het Vlaams zweefvliegcentrum Phoenix.
Het Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix – kortweg VZP – is opgericht in 1988 en heeft als doelstelling: het beoefenen, het bevorderen, de promotie, het verstrekken van opleiding en het steunen van alle aspecten van de zweefvliegsport. De zweefvliegtuig vloot bestaat uit 4-tweezits opleidingstoestellen en 4 éénzitters. Om te starten zijn er een lier en een sleepvliegtuig beschikbaar. Het Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix is alle weekends, op feestdagen en tijdens bepaalde perioden in het groot verlof geopend.
 
Een duurzame toekomst
 
Het vliegveld van Overboelare heeft ook oog voor duurzaamheid en milieubescherming. Er werd geïnvesteerd in groene energiebronnen en er werden maatregelen genomen om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast werkt het vliegveld samen met de (lokale) overheid, om de impact op het milieu te minimaliseren en de biodiversiteit te behouden.
 
Het vliegveld van Overboelare is een voorbeeld van hoe een klein vliegveld, een grote impact  op de lokale en internationale gemeenschap kan hebben. Het biedt het een unieke en charmante ervaring aan iedereen die in de luchtvaart geïnteresseerd is. Met zijn prachtige omgeving, moderne faciliteiten en diverse activiteiten, is het vliegveld een must-visit voor zowel piloten als voor luchtvaartliefhebbers.
 
De nazaten van wijlen Armand Coesens houden diens vliegveld in ere.  We willen het vliegveldje behouden voor de toekomstige generaties. Luchtvaart zal altijd blijven bestaan en zal op termijn antwoorden vinden op het milieuvraagstuk. Wel zullen we steeds meer het accent leggen op het zweefvliegen. Deze vorm van luchtvaart kan de grootste groep jonge mensen bereiken en heeft de minste impact op de bewoning rond het terrein “ aldus nog zoon Luc Coesens.Als je op zoek bent naar een unieke vliegervaring of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de luchtvaart, breng dan zeker een bezoek aan het vliegveld van Overboelare. Je zult versteld staan van alles wat dit kleine vliegveld te bieden heeft.
 
M fm
 
Opendeurweekend bij vliegveld Overboelare en Vlaams Zweefvliegtuigcentrum Phoenix, Veldekensdreef 8, 9500 Geraardsbergen (Overboelare). Inkom: gratis. Het populair regionaal radiostation M fm is er trouwens op zondag 6 augustus ‘live on tour’ met rechtstreekse uitzendingen tussen 12u en 17u.
 
Info zie: www.vzp.be
 
Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
31 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws