BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Delegatie UNESCO bezoekt Schelde Delta

Twee evaluatoren van het UNESCO Global Geoparks Network brachten de afgelopen tijd een intensief bezoek aan de Schelde Delta regio. Zij onderzochten of het gebied landschappelijk (geologie, landschap, natuur, cultuurhistorie) en organisatorisch (partnernetwerk, gezamenlijk verhaal, gezamenlijke ambities) voldoet aan de hoge UNESCO eisen om het keurmerk ‘UNESCO Global Geopark’ te mogen gebruiken.

De projectleiders gidsten de evaluatoren vijf dagen lang vakkundig door dit uitgestrekte gebied: van Noord-Brabant (Brabantse Wal), langs Zeeland, naar de Zwinstreek, over Oost-Vlaanderen, naar de Rupelstreek. 

Oost-Vlaams bezoek

Het Oost-Vlaamse gedeelte van hun tocht begon de UNESCO-delegatie met een bezoek aan de Drongengoedhoeve in Aalter. De evaluatoren ontdekten de nieuw ingerichte Geopark Duiventoren en de vele activiteiten en verschillende arrangementen die het Drongengoed organiseert. De live demonstratie in hun keramiek atelier van Blaine Knox, keramiek-kunstenaar met Zuid-Afrikaanse roots, viel in de smaak. Dr. Paul Plinke gaf een rondleiding door de tentoonstelling ‘Het Geheim van de Cuesta’ en de evaluatoren mochten zelf een boring doen in deze harde leemgrond.

Nadien was het tijd voor Geopark partner Jeroen Van Vaerenbergh, beter bekend als de Foodarcheoloog, om het project ‘De middeleeuwen op je bord’ toe te lichten en de aanwezigen te laten proeven van originele recepten. Daarna ging het naar Infocentrum Toerisme Berlare, waar momenteel de reizende Geopark tentoonstelling staat opgesteld. Na een rondleiding en gesprek over educatie was het tijd voor de praktijk: een korte wandeling bracht de evaluatoren tot bij de kronkelwaardruggen van Berlare, waar ze uitleg kregen door een gids.

Erkenning

Na het veldbezoek aan het gebied van de Schelde Delta was er nog een positief evaluatiegesprek en reisden de evaluatoren terug naar hun Geopark in respectievelijk Duitsland en IJsland. De uiteindelijke beslissing of Geopark Schelde Delta erkend wordt als UNESCO Global Geopark, maakt UNESCO pas in 2024 officieel bekend.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws