BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

Euro23 De Panne belooft een spectaculaire sportgebeurtenis te worden

Zand, zee, wind … en zeilwagenrijden

Van 30 september tot 6 oktober strijden de beste zeilwagenpiloten in een episch kampioenschap tegen elkaar én tegen de elementen tijdens het Europees Kampioenschap zeilwagenrijden dat plaatsvindt in De Panne.

Stuiven over het strand

Het strand van De Panne is dit jaar de plek van de actie, want De Panne is misschien wel het belangrijkste zeilwagencentrum van de wereld. Met het breedste strand van de kust, zonder golfbrekers, leent de gemeente zich uitstekend voor de zeilwagensport.

Wedstrijd

In 2010 werd in De Panne het wereldkampioenschap gezeild. Voor het Europees kampioenschap van dit jaar worden er tussen de honderd en de honderdtwintig zeilwagenpiloten verwacht uit minstens zeven Europese landen.

Er wordt gezeild in vier verschillende categorieën (ook klassen genoemd), met in iedere klasse een winnaar. Al sinds het eerste kampioenschap in 1963 nemen ook vrouwen deel. In de klassen die dit jaar deelnemen (klassen 2, 3, 5, en Standart) zeilen ze samen met de mannen in één en dezelfde wedstrijd. De vrouwen krijgen een rangschikking in het overall klassement (dames + heren) én in het damesklassement. De eerste vrouw in een klasse wordt ‘Europees kampioen dames’. Is de eerste vrouw ook sneller dan de eerste man, dan wordt ze ‘overall kampioen’. Zo werd de Franse Hélène Cazier in 2003 in klasse 3 Europees kampioen, vóór de best presterende man.

Belgen én een Pannenaar aan de start

Anne Ghyselen van Nieuwpoort is sinds vele jaren een fervent zeilster in de Standartklasse. Bij harde wind heeft ze het door haar veel lagere gewicht wel lastig in de concurrentie met mannelijke piloten.

Pannenaar Henri Demuysere zeilt in klasse 2. Hij heeft ondertussen een lange lijst met podiumplaatsen op Europese en Wereldkampioenschappen.

Egon Plovier, die opgroeide in De Panne en nu in Oostende woont, werd al twee keer wereldkampioen in klasse 3 en won op het kampioenschap in Nederland in 2019. Hij is een topfavoriet in deze klasse. Ivan Ameele van Middelkerke werd ook al Europees kampioen en maakt dit jaar kans op een podiumplaats in klasse 3. Het zal echter niet makkelijk zijn gezien de grote concurrentie in deze klasse.

Yann Demuysere zeilt in de Standartklasse. Hij behaalde een eerste plaats op het WK in 2010. In dezelfde klasse zeilt ook Thierry Kaisin (Brussel). Hij werd wereldkampioen in 2014 op het droog meer van Smith Creek in Nevada (Amerika).

In klasse 5 tenslotte zal Mark Depauw, 10de op het Europees kampioenschap vorig jaar, de Belgische kleuren verdedigen.

Alle informatie kan je vinden op https://www.euro23depanne.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Sport