BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Kuurne neemt afscheid van zijn centrumwerkzaamheden op zaterdag 16 september met groots feest

Na anderhalf jaar werkzaamheden in de Kuurnse centrumstraten pakt de ezelsgemeente op zaterdag 16 september uit met een feestelijk hoogtepunt in het kader van zijn 900-jarig bestaan. Die dag valt er alvast heel wat te ontdekken en te beleven voor zowel jong als oud in Kuurne gezien het gemeentebestuur dan de feestelijke opening voorziet van de pleinen De Tramstatie en het nieuwe Marktplein.

Belevingsparcours voor jong en minder jong

In de namiddag tussen 16.30 en 19.00 uur worden de centrumstraten omgetoverd in een indrukwekkend belevingsparcours met onder meer echte ezeltjes en de reus van Kuurne. Lokale verenigingen brengen de centrumstraten in een echte feeststemming met onder meer dans, live muziek, performances en vlaggenzwaaien en het 70-80 comité voegt nog meer sfeer toe met een onvervalste silent disco om op los te gaan. ‘De Letter Geletterden’ brengen sfeer met hun meespeelfanfare en de kleintjes worden geanimeerd door EEN verteltheater.   Maar ook de lokale winkeliers zullen die dag eveneens hun beste beentje voorzetten

Acht meter hoge uitkijktoren

Wie de geschiedenis van Kuurne wil herbeleven zal dit op zaterdag 16 september kunnen gaan doen aan de hand van een belevingsparcours en wie het vernieuwde marktplein en de Kerkstraat eens vanuit vogelperspectief wil gaan bekijken zal dit kunnen gaan doen vanaf een acht meter hoge uitkijktoren. 

Burgemeester Francis Benoit: “De uitkijktoren verwijst naar de meest plausibele etymologische  verklaring van de naam ‘Kuurne’, ‘kuur’ als uitkijkpost aan de Leie die toen als belangrijke handelsas fungeerde. De uitkijktoren is dus een leuke knipoog naar het verleden.”

Opzwepende percussieband

Een echt treintje op de Tramstatie neemt je dan weer mee naar vervlogen tijden, tot aan de Sint-Pieterskerk, Kubox en terug.  Uiteraard zal er die dag ook veel muziek te horen zijn in de centrumstraten van Kuurne.  Beweeg mee op het ritme van een opzwepende percussieband die letterlijk de wegenwerken zal ‘wegspelen’ uit de straten van Kuurne en neem selfies langs de sociale mediaroute bij de tram, het vlas, de uitkijkpost, de koppige ezel of ‘I Love Kuurne’ of geniet van een nostalgische rit op een ouderwetse ezeldraaimolen of neem plaats op de gekke fietsen.

Feestelijk avondprogramma met onder meer Regi

Maar ook ’s avonds gaan de feestelijkheden gewoon verder.  Vanaf 18.45 uur is het dan tijd voor lokaal talent. Je kan genieten van een dj-set van Platendraaier Skallie. Verwacht nadien geen saaie speeches, maar een officieel moment waar muziek en special effects centraal staan.  De Kuurnse Lokale Omroep brengt een leuke mix van korte interviews en een streepje muziek.  Daarna nemen BV’s en BK’s plaats achter de DJtafel: Paul Declercq van Huis Vanwonterghem gevolgd door een DJbattle tussen Francis Benoit en Ruth Vandenberghe. Welke burgemeester kan het beste draaien tijdens een live dj set, ook dat komen we die dag te weten.  Daarna zet Regi het nieuwe Marktplein op zijn kop. Dirk Stoops sluit het feestje in stijl af tussen 22.00 en 23.00 uur.

Traktaat van de gemeente

Elke Kuurnse inwoner wordt trouwens op 16 september aanstaande tussen 19.00 en 20.00 uur ook getrakteerd op een drankje en een hotdog, aangeboden door het gemeentelijk Feestcomité. De lokale horeca zullen ook hun beste beentje voorzetten.

Burgemeester Francis Benoit: “Iedereen heeft dit verdiend. Het is niet zomaar een feestje, het is het begin van een nieuw hoofdstuk met 900 jaar kuurne. Een nieuwe kern met pit!”

Het wordt een dag vol ontdekkingen, plezier en prachtige momenten die je samen met vrienden, buren en familie kan vieren.  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws