BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Uiterst zeldzame paddenstoel aangetroffen in provinciaal domein Het Leen

Op 20 augustus 2023 trof amateurmycoloog Chris Bruggeman, lid van de Paddenstoelenwerkgroep Meetjesland, een uiterst zeldzame paddenstoel aan op een populierenstronk in het Het Leen.

Lentinus strigosus

In proper Nederlands ook wel ruige taaiplaat genoemd, wordt slechts voor de tweede keer in Vlaanderen en de eerste keer in Oost-Vlaanderen gevonden. De vondst van een eerder exemplaar dateert van 1981 en werd aangetroffen in het Mollendaalbos in Oud-Heverlee.

De ruige taaiplaat is een saprofyt, een zwam die leeft op dood hout. De hoed van deze paddenstoel kan tot acht centimeter groot worden. De ruige taaiplaat is veelal kort gesteeld, met een steel van maximaal drie cm, maar meestal minder dan één cm. De paddenstoelen groeien meestal met enkele exemplaren bijeen.

De hoed is zeer opvallend ruig behaard. De plaatjes aan de onderzijde zijn zeer taai en helemaal niet zo breekbaar zoals we kennen bij de meeste paddenstoelen. Vandaar de vrij logische naamkeuze ‘ruige taaiplaat’. De soort is niet giftig, maar door zijn taaie karakter ook niet eetbaar.

In jonge, verse toestand vertonen de plaatjes en de hoed een licht paarse schijn. Door de huidige zeer warme temperaturen verkleurt de paddenstoel en krijgt hij okerkleurige tinten. Door zijn taaie consistentie zal deze paddenstoel ook iets langer te zien zijn dan normale paddenstoelen.

Inventarisatie fauna en flora Het Leen

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Het Leen als provinciaal domein, inventariseert Chris Bruggeman, samen met verschillende werkgroepen van Natuurpunt Meetjesland, de fauna en flora van Het Leen. Hoeveel soorten er precies geteld zijn, houdt Bruggeman graag nog als een verrassing. Het aantal waargenomen soorten is sinds de vorige inventaris van 2010 flink toegenomen. “Als extra kaars op de verjaardagstaart voor Het Leen kunnen we een nieuw organisme toevoegen aan de indrukwekkende lijst van levende wezens die het domein herbergt. Het gaat om een paddenstoel waarvan er voordien nog maar één exemplaar in Vlaanderen werd gevonden. Voor Oost-Vlaanderen is deze ontdekking al helemaal een unicum ” aldus Oost-Vlaams gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor de recreatiedomeinen.

50 jaar Het Leen

Op zondag 8 oktober viert Het Leen zijn 50ste verjaardag met een Dag van het Bos. Naast een uitgebreide kennismaking met het bos in al zijn facetten wordt die dag ook de nieuwe inventaris aan het grote publiek aangeboden. Alle informatie hierover zal te vinden zijn op de website van Het Leen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws