BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Zondag 3 september: Tabaksfee-verkiezing in Wervik

Wie wordt de nieuwe stadsambassadrice van Wervik?

De zomer vordert met rasse schreden. Traditioneel staat de verkiezing van een nieuwe stadsambassadrice – de Tabaksfee en haar eredames – als sfeervolle afsluiter van de zomervakantie in Wervik op het programma.

Vorig jaar trok Joni Vantomme aan het langste eind. Op zondag 3 september weten we wie haar zal opvolgen als de nieuwe stadsambassadrice 2023-2024.

Volzet deelnemersveld

Via verschillende kanalen werd een oproep tot deelname gelanceerd. De promo kreeg een nieuwe, frisse grafische look.

Bij alle potentiële kandidates viel opnieuw een postkaartje in de brievenbus met sfeerbeelden van ‘optredens’ van de huidige Tabaksfeeën en eredames.

Op die manier kregen zij een goed beeld, van wat van hen verwacht wordt en welke belevenissen hen te wachten staan.

Naast enkele spontane kandidaturen, trok een huisbezoek van Dominiek Druart – drijvende kracht achter de verkiezing – bijkomend nog enkele jongedames over de streep.

Promotionele aanpak

De promotionele aanpak werkt, want voor de derde editie op rij schreven zich 5 kandidates in om mee te dingen naar het felbegeerde kroontje: Sarah Myerson, Esmy Nolf, Marie-Loor Bossuyt, Eileen Bossuyt en Lora Claeys.

Hiermee is het deelnemersveld compleet en staan zelfs enkele kandidates op de wachtlijst (het reglement bepaalt nl. dat – om praktische redenen – max. 5 jongedames kunnen deelnemen).

Leuk meegenomen is dat de verschillende delen Wervik vertegenwoordigd zijn. Geen van de kandidates nam eerder al deel. Van 2 van hen was de zus tijdens afgelopen edities al kandidaat. Ook qua leeftijd is er een mooie mix.

Rijk gevulde prijzenpot

De Wervikse ondernemers en de tabakssector blijven de Tabaksfee(verkiezing) een warm hart toe dragen, ook in economisch moeilijke tijden. Met hun sponsorbijdrages zorgden ze opnieuw voor een mooie prijzenpot voor de deelneemsters.

Nieuwe aanpak

De nieuwe aanpak voor sponsorwerving die in 2019 geïntroduceerd werd, wierp ook nu weer zijn vruchten af. De jongedames die deelnemen ontvangen een prijzenpakket in Wervikse cadeaubonnen.

De toegezegde sponsorbedragen van de lokale handelaars worden door de stad meteen verdubbeld: een mooie promotie voor de cadeaucheques die een groot succes kennen en een blijk van dank voor de ondernemers die het gebeuren financieel ondersteunen.

De prijzenpot wordt verder aangevuld met mooie naturaprijzen (o.m. tablets, smartwatches, heerlijke streekproducten en cadeaupakketten). De prijzenpot bedraagt in totaal ruim € 5.000 en is zelfs iets groter dan afgelopen edities.

Tabaksfee-verkiezing 2023-2024 Wervik

Programma

Voor de inmiddels 7de editie ‘nieuwe stijl’ (onder eigen vleugels – los van de ter ziele gegane Oogstfeesten), vormt het terras van museumherberg In den Grooten Moriaen, in de schaduw van de Briekenmolen en het Nationaal Tabaksmuseum, het sfeervolle kader voor de verkiezingsnamiddag.

De kandidates starten kort na de middag, met een theoretische proef waarmee hun kennis rond de actualiteit en Wervik getest wordt. Aansluitend stellen ze zich, aan de hand van 20 persoonlijke foto’s (zgn. ‘petcha kucha’) voor aan de externe jury. Deze beide proeven vinden achter gesloten deuren plaats, in de leeszaal van het nabijgelegen Erfgoedcentrum De Briekenmolen. De praktische proef(tabak naaien) gebeurt opnieuw vooraf, als opwarmer voor de verkiezingsdag zelf.

Ervaringsdeskundigen beoordelen het resultaat. De kandidates moeten vooraf al een zoektocht in het museum tot een goed einde brengen en nemen ook deel aan de Grensleie fietszoektocht die nog t.e.m. 30 september loopt. Nieuw is de praktische proef met een spelletje darts om 15u op het podium, waarbij kandidates zich laten bijstaan door vrienden en familie.

Jarenlang zorgde een coverband voor de muzikale ambiance tijdens de verkiezingsnamiddag. Ditmaal kozen de organisatoren voor een set van DJ Disco Addiction.

Expo

Toeschouwers en sympathisanten kunnen de nieuwe expo ‘100 jaar Belga’ bezoeken in het Tabaksmuseum, net als de tijdelijke tentoonstelling ‘Smokebility’, met werk van grafisch kunstenaar en illustrator Ever Meulen) die nog loopt t.e.m. 5 november. Kinderen kunnen die dag deelnemen aan de digitale zoektocht met de ErfgoedApp (UiT met Vlieg). Er vallen mooie prijzen te winnen. Verder is er nog een springkasteel.

Kroning

De kroning van de nieuwe Tabaksfee is voorzien omstreeks 16u30-17u. Nadien zorgt DJ Disco Addiction voor een mooie afsluiter van de verkiezingsnamiddag.

Verkeersvrije Koestraat

Om de Tabaksfee-verkiezing veilig en comfortabel te kunnen laten verlopen, wordt de Koestraat (net als bij de Muzikale Zondagen van het Tabaksmuseum) andermaal voor alle gemotoriseerd verkeer afgesloten tussen de Briekhoek- en de Barrierestraat. Op straat wordt een podium opgesteld.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws
Geluwe zag kalkoenen vliegen

Geluwe zag kalkoenen vliegen

GELUWE – Gisterennamiddag haalde een Nederlandse vrachtwagen in de Kampstraat een lading kalkoenen op, maar tijdens het nemen van een scherpe bocht, ging één en