BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Wegenwerken

De Rijksweg (N36d) in Kuurne wordt heringericht met veilige fietspaden

Het Agentschap Wegen en Verkeer, Kuurne en Harelbeke zetten een belangrijke stap naar een fietsveilige Rijksweg (N36d), tussen de Brugsesteenweg (N50) en de Hulstsestraat. Er is een projectnota opgemaakt met een ontwerp waarin er veel aandacht voor de fietsers is. Tevens zal meteen ook het rioleringsstelsel gescheiden worden. Voor de werken kunnen starten, moeten er eerst nog een aantal stappen doorlopen worden. Vandaag is er nog geen startdatum van de werken.

Schepen Annelies Vandenbussche, bevoegd voor mobiliteit: “Met veel geduld en blijvende volharding bleven we het belang van dit dossier verdedigen. Nooit eerder stonden we verder dan nu in dit dossier. Ik ben dan ook blij met de vorderingen die er nu zijn en de keuzes voor meer fietsveiligheid. Laten we hopen op een snelle start.”

Ontwerp voor veiligere Rijksweg

Wegen en Verkeer, de gemeente Kuurne en de stad Harelbeke werkten een projectnota uit om de Rijksweg veiliger in te richten, op maat van fietsers en lokaal verkeer. In de projectnota werd een ontwerp uitgetekend voor de nieuwe inrichting van de weg. Aquafin en Fluvius tekenden een ontwerp uit voor nieuwe riolering, onder de Rijksweg.

Veilig fietsen langs Rijksweg

In het ontwerp voor de nieuwe Rijksweg wordt de weg aangepast, zodat doorgaand verkeer tussen Kuurne en Harelbeke aangespoord wordt om de N36 te gebruiken. Op de Rijksweg komt er dan ruimte vrij om de weg in te richten op maat van fietsers en lokaal verkeer. Het ontwerp bestaat uit veilige enkelrichtingsfietspaden, aan elke zijde van de weg, en snelheidsremmers. Ook de bestaande grachten langs de straat worden verlegd, zodat er meer plaats is voor de fietspaden.

Aanleg van gescheiden riolering

Daarnaast wordt er in het ontwerp ook gescheiden riolering voorzien. Die gescheiden riolering wordt voorzien tussen huisnummer 48 op de Rijksweg en het kruispunt met de Hulstsestraat. Door gescheiden riolering aan te leggen, komt er geen afvalwater meer in de grachten langs de straat terecht, enkel nog regenwater. Dat is aangenamer voor de buurtbewoners, maar het is ook beter voor het milieu. Op die manier kan regenwater via de gracht in de grond trekken.

Stappen voor uitvoering kan starten

Voor de herinrichting van de werken kan starten, moeten er eerst nog een aantal stappen doorlopen worden. Zo moet er eerst een omgevingsvergunning worden aangevraagd, moet er een aannemer aangesteld worden en moeten de werken voorbereid worden. Vandaag is er nog geen concrete startdatum van de werken bekend.

Gerelateerde artikelen:
Fietser gegrepen op N36 Rijksweg in Bavikhove
Auto raakt op Rijksweg van de weg af en knalt tegen duiker

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
13 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Wegenwerken