BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Diervriendelijk vuurwerk sluit Ezelsfeesten af op maandagavond

Na de feestelijkheden van afgelopen weekend met betrekking tot de ‘opening van haar pleinen’ maakt Kuurne zich al opnieuw klaar ditmaal voor haar jaarlijks feest.  Van vrijdag 29 september tot en met maandag 2 oktober vinden namelijk opnieuw de Ezelsfeesten plaats. 

Traditioneel worden deze op vrijdagavond sportief geopend met de halve marathon ‘Sneller dan een Ezel’ die dit jaar aan zijn 40 ste editie toe is en de 25 ste editie van de Ezelsjogging waarbij een gedeelte van het inschrijvingsgeld wordt geschonken aan het kinderkankerfonds.   “De ‘make over’ die het gemeentecentrum kreeg van Kuurne zal weinig problemen opleveren om de vertrouwde kermiskramen te ontvangen”, vertelt burgemeester Francis Benoit, “We zijn er zelfs in geslaagd om een extra lunapark toe te voegen aan het aanbod.  De rups krijgt zijn plaatsje voor het gemeentehuis, de boksauto’s en het lunapark zullen terug te vinden zijn langs de kerk en de overige attracties worden verdeeld over het marktplein, de tramstatie en de Vlaskouter.  Op deze Vlaskouter strijken trouwens ook dit jaar opnieuw onze jeugdverenigingen neer om er letterlijk hun tenten op te slaan.  En net als voorgaande edities van de Ezelsfeesten wordt ook nu alweer een programma aangeboden waarbij voor elke leeftijd wat te beleven valt.” 

Koning Ezel verkiezing

Naast braderie en straatanimatie in de vernieuwde centrumstraten aangeboden door het braderiecomité, is er op zaterdag ook een nieuwe uitgave van de Koning Ezelverkiezing.     Zeven kandidaten zullen elkaar daarbij het vuur aan de schenen leggen tijdens zowel de kennis- als fysieke proeven die op zaterdag als rode draad door het feestprogramma lopen.  In de feesttent die opgesteld staat op parking Damier kan je dan weer op zaterdagavond terecht voor de finaleproeven van de Koning Ezelverkiezing en een optreden van de ‘Turbo Alive Band’ met zijn legendarische Vis in de Leie, gevolgd door de ultieme 7-koppige hitmachine ‘The Dirty Daddies’.  Op zondagavond tekent ‘#LikeMe On Tour 2023’-show present in de feesttent gezien ze bovendien op Kuurnse bodem hun allerlaatste optreden geven voor aleer ze beginnen aan hun finaal concert in het Sportpaleis. 

Ezelszondag

Naar aanleiding van het 60 jarig bestaan van de brandweerpost Kuurne worden op ezelszondag de deuren van de kazerne open geplaatst zodat wie het wil een kijkje achter de schermen kan gaan nemen. Tijdens deze open poortdag loopt er eveneens op de bovenverdieping van de brandweerkazerne een tentoonstelling die de geschiedenis schetst van het korps. Beneden kunnen de bezoekers dan weer genieten van demo’s van onder meer de jeugdbrandweer, het redden op hoogte en worden de gevaren in de kijker gezet van een brandende friteuse. Voor de kinderen zijn er springkastelen en de mogelijkheid om zelf te leren blussen.

Nieuwe locatie ezeltjesworp

Tevens gaat ook op zondag omstreeks 17.30 uur de traditionele ezeltjesworp door, ditmaal op de Parking van Delhaize.  Gedurende de Ezelsfeesten zullen er ook diverse tentoonstellingen te bezichtigen zijn.   Een ervan gaat door in het oude gemeentehuis in de Kerkstraat waarbij de heemkundige kring Cuerna en het Kuurns Theater  de bezoekers een blik gunnen achter 50 jaar Kuurns Theater doormiddel van projectie, persartikels en foto’s.  Een andere tentoonstelling die zal doorgaan in het Emmaüshuis naast de Sint-Michielskerk van de boers Martin en Donald Deloddere neemt je dan weer mee naar ‘Namasté India’ en zal de bezoeker naast een fotoreeks ook diverse houtsculpturen laten zien. 

Gratis toertje op de kermis

“Ook dit jaar kunnen de kinderen op maandagnamiddag van 16 tot 18 uur terug gratis toertjes draaien op de kermis”, vertelt Johan Bossuyt van het braderiecomité, “In onze braderiekrant die ongetwijfeld reeds in de bus viel is namelijk een tekening terug te vinden.  Wie deze mooi inkleurt en meebrengt op maandagnamiddag krijgt daarvoor in ruil een toertje op de kermis.  Het is reeds een jarenlange samenwerking met de foorkramers die wij graag in stand houden!” 

Kuurne Koerst in een nieuw jasje

Op maandagnamiddag toont Kuurne zich ook van zijn sportiefste kant tijdens Kuurne Koerst.  “Dit jaar zijn we reeds aan onze 7 de editie toe”, vertelt Pieter Schietgat, “Starten en aankomen doen we nog steeds op de tramstatie, maar er werd wel een vernieuwde categorie bij gecreëerd.  Vroeger had je de kinderkoers en de dorpelingenkoers die onder verdeeld werd in Recreatief en Competitief.  Vanaf dit jaar komt daar ook Aperitief bij.  Onze eerste categorie mikt op iedereen die kan fietsten.  Dit kan op een loopfiets, bakfiets, plooifiets of noem maar op zijn.  In het kader van 900 jaar Kuurne nodigen we trouwens de deelnemers uit om aan deze categorie deel te nemen met een retro koersfiets en in retro tenue.” 

Adembenemend slotspektakel

In het kader van 900 jaar Kuurne wordt tevens ook een adembenemend slotspektakel voorzien langs de Leieboorden.  “Geen feestjaar 900 jaar Kuurne zonder vuurwerk”, weet burgemeester Francis Benoit, “Langs de Leieboorden willen we opnieuw iedereen een indrukwekkend lichtspektakel aanbieden.  Het gemeentebestuur kiest daarbij niet voor een standaard vuurwerk maar wel voor een diervriendelijker variant.  De grootste en zwaarste knallen worden niet afgeschoten maar wel vervangen door spectaculaire lazers.  De bijhorende muziek moet het geheel alvast nog feestelijker gaan maken.  Tevens zetten wij vooraf ook in op een uitgebreide informatiecampagne zodat eigenaars van dieren goed geïnformeerd zijn.”  Wie dit slotspektakel wil bijwonen is op maandagavond van harte welkom om 20.15 uur ter hoogte van Fit Control en Batoo aan de Kuurnse Leieboorden.  Het volledige feestprogramma is terug te vinden op www.ezelsfeesten.be en www.bra3.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws