Op de foto herkennen we links Elise Vanpraet en rechts haar moeder Tonia Bruneel
Eind juni nam Elise Vanpraet (33) de uitdaging aan om het geheime recept achter het wereldberoemde West-Vleteren 12° bier te ontrafelen. Een uitdaging die ze kreeg voorgeschoteld van Radio 2, in het kader van Mysteries van Vlaanderen. Veel tijd kreeg ze echter niet, maar dat schrikte Elise niet af. Meteen ging ze aan de slag, want eind augustus werd haar trappistenbier gepresenteerd aan een jury die zowel een echte West-Vleteren als haar kloon mocht proeven.
Voor Elise Vanpraet heeft bier weinig geheimen. Ze was dan ook aangenaam verrast toen plots Radio 2 bij haar aanklopte met de vraag om het recept te achterhalen van het wereldberoemde West-Vleteren 12° bier en het vervolgens ook na te brouwen. Hiervoor werd een samenwerking met de Universiteit Gent op poten gezet. In het labo zou de gist uit een flesje West-Vleteren bier opgekweekt worden en vervolgens bezorgd worden aan Elise door Sam en Katrien van Radio 2.
Familiebierbrouwer
“In het verleden zette ik reeds enkele eigen bieren op punt”, vertelt Elise die zichzelf een familiebierbrouwer noemt, “Ook hobby brouwers die een eigen gerstenat proberen te brouwen maar niet het resultaat behalen die ze voor ogen hadden kunnen eveneens steeds bij mij terecht. Zo hielp ik in het verleden reeds tal van beginnende hobby brouwers hun perfecte bier brouwen. Maar de uitdaging die ik aannam van Radio 2 was nog net iets gewaagder. Op het internet is heel veel terug te vinden over bierbrouwen en mensen die hun recepten delen, maar wat West-Vleteren 12° betreft is het een goed bewaard geheim hoe de paters tot hun eindresultaat komen. Ook de tijdsdruk die op de uitdaging lag speelde eveneens niet in mijn voordeel.”
Talent van haar moeder
Elise Vanpraet van BMS Wijndepot uit de Brugsesteenweg kreeg het talent waarover ze beschikt mee van haar moeder, Tania Bruneel, die in 1985 te Roeselare kleinschalig het familiebedrijf opstartte die gespecialiseerd is in alle grondstoffen en materialen om zelf artisanaal te produceren. Sinds het bedrijf zich in 1994 in Kuurne kwam vestigen kende het een grote groei. “Buiten de opgekweekte gist die ik kreeg aangeleverd door Radio 2 was ik volledig op mijn eigen kennis aangewezen”, gaat Elise verder die even geleden een cursus artisanaal bierbrouwen volgde, “Maar zonder de juiste verhouding aan mouten (granen) en hop voor de bitterheid, was het moeilijk om weten hoe ons brouwsel er zou gaan uitzien. Ook het ontbreken van een recept, waarin onder meer het brouwschema aangeeft welke tijden en temperaturen aangehouden dienen te worden, was een extra uitdaging. Een bier maak je namelijk nooit in één keer, er gaan altijd meerdere test-brouwsels aan vooraf.”
Sam kwam helpen
“Maar Sam van Radio 2 kwam ons helpen om de mout te schroten en het spoelwater toe te voegen. Na een gezellige babbel en een pintje later hadden we dan ook afgesproken enkele weken later samen te gaan bottelen. Sam beloofde ons tevens de uitzending van het West-Vleteren bier zo laat mogelijk op de planning te zetten, want na de brouwdag was er nog geen bier. Een hooggradig bier heeft namelijk enkele weken gisting nodig, en moet daarna nog even kunnen rusten voor het hergist wordt op de fles.”
Verbluffend resultaat
Het resultaat van Elise haar brouwsel was verbluffend en vol trots en binnen de gestelde tijd presenteerde ze haar kloon aan Radio 2. “In totaal leverde ik 20 liter bier af die zorgvuldig in flesjes zat”, besluit Elise, “Vanaf dat moment was het verder afwachten tot het proefmoment van de jury die veertien dagen geleden plaatsvond in het Delirium Café te Brussel. Wie in de jury zat kreeg een echte West-Vleteren en mij kloon voorgeschoteld. De kleur van beide bieren was zo goed als dezelfde en ook de smaak van mijn kloon benaderde dicht deze van West-Vleteren 12°. De positieve feedback die ik achteraf kreeg streelde alvast mijn ego!” Van de paters in Westvleteren hoorde Ellise alvast tot op heden nog niets.