BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Elke dag rijden er meer dan 70.000 fietsers langs de fietstellers van Wegen en Verkeer

Elke dag rijden er meer dan 70.000 fietsers langs de fietstellers van Wegen en Verkeer

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bij een fietsteller in Hasselt. Copyright AWV_Fotografie Kris Van de Sande

Tijdens de Week van de Mobiliteit waren er heel wat acties om duurzame verplaatsingen extra onder de aandacht te brengen en verder te stimuleren.

In AalstBruggeHasseltHerentals en Leuven kregen fietsers enthousiaste aanmoedigingen te horen bij het naderen van een fietstelpaal.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zette er samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) fietsers in de bloemen als echte wielerhelden. Met de forse groei aan investeringsmiddelen onder minister Peeters ondersteunt AWV de groei van het fietsverkeer door werk te maken van comfortabele en veilige fietsinfrastructuur langs gewestwegen.

Meer fietsers, ook op koude dagen
Meer mensen nemen de fiets, dat ‘zien’ ook de tellussen van AWV. In 2022 waren er per dag gemiddeld bijna een kwart (23%) meer fietsers dan het jaar voordien. Ook 2023 toont een stijging (voorlopig 7%) van het gemiddeld aantal fietsers per dag tegenover het voorgaande jaar. Opvallend: de stijging geldt voor alle seizoenen; mensen fietsen ook vaker tijdens de herfst en de winter. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van 24 fietstellocaties die minstens drie jaar actief zijn. De cijfers van 2023 bevatten data tot en met 16 september 2023.

Sinds begin dit jaar reden elke dag gemiddeld 70.300 fietsers voorbij de 139 tellers van AWV, goed voor een voorlopig totaal van 17.314.000 fietsers in 2023. Op 83 locaties staan vandaag fietstellers langs gewestwegen, sommige onzichtbaar, andere met display.

Fietsveiligheid essentieel om aantal fietsers verder te doen groeien
Minister Peeters maakt van fiets een topprioriteit in haar beleid. Deze legislatuur maakte ze 1,4 miljard euro vrij voor veilige en comfortabele fietspaden. Onder haar impuls ondersteunt de Vlaamse regering ook provincies en lokale besturen bij het realiseren van hun fietsambities.  Minister Peeters: “Onze infrastructuur evolueert mee met het stijgende aantal fietsers. Over heel Vlaanderen worden fietspaden opnieuw aangelegd en verbeterd. In 2022 waren er maar liefst 150 fietswerven van AWV langs gewestwegen. We passen ook de regeling van verkeerslichten aan om conflicten weg te nemen, we beveiligen oversteekplaatsen en we bouwen conflictvrije kruispunten met fietstunnels en -bruggen.”

Lachende gezichten op de finishfoto’s aan de fietstelpalen
In totaal fietsten 1650 mensen voorbij tijdens de twee uur durende acties op de vijf locaties. Mensen waren blij verrast, en sommigen stapten af voor een fietsgadget, een ludieke finish foto en een praatje met AWV. In Hasselt deelde de minister zelf in de vroege ochtend de medailles uit aan verbaasde pendelaars en schoolgaande jeugd.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws