BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Keukenbus na zes maanden terug uit Turks rampgebied

Keukenbus is na zes maanden terug uit Turks rampgebied. 924.000 maaltijden

924.000 maaltijden in zes maanden

VZW Belgium Aid kookt samen met Feeding Humanity 924.000 maaltijden in zes maanden. De mobiele keuken in een omgebouwde lijnbus van de VZW Belgium Aid uit Heule is terug in haar thuisbasis. De oude lijnbus heeft er een rit van 4.300 kilometer op zitten, die hij in vier dagen aflegde tussen Samandag aan de Turks Syrische grens tot in Heule bij Kortrijk.

Carlo Herpoel, bezieler achter Belgium Aid, tekent voor dit huzarenstukje samen met de buschauffeurs Marc Ferro, Alistair Armstrong en Ghafoor Hussain. “De grenzen waren een administratieve nachtmerrie, en de oude bus kende zijn kwaaltjes onderweg, maar we hebben het al bij al gemakkelijk gehaald”, glundert Carlo.

Samen hulp bieden kent geen grenzen van geloof, aard, afkomst

De noodhulp van Belgium Aid, samen met Ghafoor Hussain, bezieler van Feeding Humanity zorgden (zeven dagen op zeven) voor een middag -en avondmaal voor de mensen in Samandag. Nadien werden tot laat in de avond de kampen in de omgeving bediend.

Hiertoe verzamelden Carlo en Ghafoor, een team van een dertigtal vrijwilligers bestaande uit Belgen, Fransen, Turken, studenten uit Pakistan, India… “ Samen hulp bieden kent geen grenzen van geloof aard, afkomst… we staan allen voor hetzelfde: mensen helpen in nood ”, zegt Carlo Herpoel. Ook was er de zeer gewaardeerde samenwerking met de organisatie Muslim Hands en het Turkse leger.

Vrijwilligers in het veld én een sterk thuisfront

Carlo geeft aan: “Dit is alleen mogelijk dankzij de vrijwilligers in het veld, maar ook dankzij een sterk thuisfront”. De bedrijven Van Hool, onmisbaar om de bus te laten rijden, Novy en Ostinox voor de keukeninrichting, samen met nog een hele reeks kleinere lokale bedrijven en vooral de vele particuliere schenkers hebben dit mogelijk gemaakt. De Provincie West-Vlaanderen gaf tevens een stevige finan- ciële steun. “ Fijn om te zien hoe zovelen bekommerd zijn om medemensen in nood ”, aldus Carlo, voorzitter van Belgium Aid.

Desastreus

De desastreuze aardbeving in Turkije en Syrië betekent jarenlang heropbouwwerk voor de getroffen regio’s. Maar de acute noodsituatie raakt stilaan opgelost. De Turkse overheid heeft ondertussen al voor 80.000 noodwoningen in containers gezorgd, waar 550.000 mensen onderdak – en een keuken – vonden. De mobiele keuken in de bus werd daardoor minder nodig. Het leven herneemt er zich gestaag.

De bus krijgt nu een grondige revisie en staat dan opnieuw klaar om uit te rukken naar daar waar de nood het hoogst is, want VZW Belgium Aid gaat waar machteloosheid toeslaat.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws