BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Dag van de jeugdbrandweer: opleiding ontvangt 200 jongeren

PAULO

Op zaterdag 2 september organiseerden Jeugdbrandweer Vlaanderen en PAULO Brandweeropleiding, het opleidingscentrum voor de brandweer in Oost-Vlaanderen, een ‘dag van de jeugdbrandweer’.

Vanuit heel Vlaanderen kwamen meer dan 200 jongeren samen in Gent, om er leuke workshops te volgen en te verbroederen. Als slot van deze spannende dag vol actie en avontuur kreeg de laatste lichting kadetten hun brevet overhandigd.

Onder vuur

Zo kregen ze de kans om een voertuig open te knippen, een echte brand te blussen én te werken met gevaarlijke dieren zoals slangen en spinnen. Daarnaast was er een workshop rond evacuatie technieken en konden de jongeren zoektechnieken toepassen op de set van ‘Onder Vuur’, de bekende VRT-reeks.

“Als Provincie zijn we erg blij dat jongeren een engagement willen opnemen in de jeugdbrandweer. We hopen dat hen dat inspireert om ook later actief te blijven bij de brandweer en zich te blijven inzetten voor ieders veiligheid. Daarom richten we ook als enige provincie jaarlijks een kadettenopleiding in. Daarmee investeren we tenslotte in de toekomst van onze hulpverleningszones ” zegt gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs.

Jeugdbrandweer

De jeugdbrandweer is voor veel jongeren de eerste stap in hun carrière bij de brandweer. Heel wat hulpverleningszones hebben een jeugdbrandweerwerking, waarbij jongeren vanaf 12 jaar hun eerste stappen kunnen zetten in de wereld van de hulpverlening. Op een speelse wijze leren ze er branden blussen, de eerste medische handelingen, hulp bieden bij ongevallen … Kortom, de eerste hulp bij een incident of ongeval.

Kadettenopleiding

Vanaf 16 jaar kunnen de leden van de jeugdbrandweer, maar ook jongeren zonder ervaring bij de brandweer, starten aan de kadettenopleiding.

In deze cursus krijgen de jongeren hun eerste opleidingen tot brandweermens. Doorheen twee jaar doorlopen ze een groot deel van de opleiding, waardoor ze op hun 18de inzetbaar zijn bij de brandweer.

De Provincie Oost-Vlaanderen biedt deze opleiding jaarlijks aan en investeert zo in de hulpverlening in Oost-Vlaanderen. Heel wat hulpverleningszones kampen met rekruteringsproblemen.

Door de kadettenopleiding te steunen en mee te financieren, helpt de Provincie de hulpverleningszones aan jonge gemotiveerde brandweerlui.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws