BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Politie controleerde bijna 360.000 bestuurders tijdens de BOB zomercampagne

Van vrijdag 2 juni 2023 tot en met maandag 28 augustus 2023 voerde de geïntegreerde politie in het kader van de BOB zomercampagne alcoholcontroles uit in het hele land. In totaal werden 358 434 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. 2,24% van hen blies positief, dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar.  

2,24% van de bestuurders blies positief 

De voorbije twaalf weken controleerden de lokale politie en de federale wegpolitie bijna 360.000 bestuurders in het kader van de BOB zomercampagne van VIAS. Dat zijn er gemiddeld 4.073 per dag.

Dit is opnieuw een stijging van het aantal uitgevoerde tests (322.000 tests in 2022). Van de 358.434 gecontroleerde bestuurders bliezen er 8.025 positief, oftewel 2,24%. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, toen blies 2,5% van de bestuurders positief. Er werden tijdens deze zomercampagne 2 870 rijbewijzen ingetrokken.  

Koen Ricour, directeur van de wegpolitie (federale bestuurlijke politie): “Als trouwe partner van de BOB-campagne was de Geïntegreerde Politie deze zomer opnieuw op pad om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. De daling van het aantal bestuurders dat positief blies is op zich goed nieuws. Het percentage is echter nog steeds te hoog. Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit en de politie zal alcoholcontroles blijven uitvoeren.”

Al meer dan 25 jaar zorgt de BOB-campagne, ingevoerd door VIAS in 1995, voor bewustwording rond het aanduiden van een BOB. Een van de basisprincipes van deze campagnes is steeds de integratie van een sensibiliserend luik en politiecontroles verspreid over het hele land. Uit de resultaten blijkt dat de campagne zijn doel niet mist. Het overgrote deel van de bevolking heeft de boodschap van de BOB-campagnes duidelijk begrepen en past zijn gedrag aan. Maar een kleine minderheid blijft de boodschap negeren. Deze bestuurders brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar. 

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws