BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Provincie Oost-Vlaanderen opent deuren naar erfgoed op Open Monumentendag

Provincie Oost-Vlaanderen opent deuren naar erfgoed op Open Monumentendag

Op zondag 10 september is het Open Monumentendag met als thema ‘Met hart en ziel’. Ook de provincie Oost-Vlaanderen opent de deuren naar prachtige plekken.

Monumentenwacht Oost-Vlaanderen: Kerk Dendermonde binnenstebuiten

Monumentenwacht Oost-Vlaanderen heeft zondagnamiddag de O.L.V.-kerk van Dendermonde als uitvalsbasis. De interieurwachters lichten toe welke uitdagingen er zijn bij het onderhoud van een kerkinterieur en hoe je dat kunt aanpakken. Onder begeleiding van de bouwkundig wachters kan je een unieke zolder- en dakgootwandeling doen onder een indrukwekkend gebinte en langs de ‘ballingenkamers’.

Op zondag 10 september van 12.30 tot 16.30 uur in de O.L.V. Kerk van Dendermonde. Voor de zolder- en dakgootwandeling moet je op voorhand inschrijven bij nele.cleemput@dendermonde.be.

Sportvaartuigen op Scheepswerven Baasrode (Dendermonde)

Vanaf ongeveer 1850 beginnen mensen te sporten als vrijetijdsbeleving en dat ook op het water. Voor sommige scheepswerven wordt het bouwen van onder meer zeil- en roeiboten, kajaks en kano’s dan ook een aanvulling op hun orderboek of zelfs hun hoofdactiviteit.

Voor deze Open Monumentendag verkent de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode dit thema in samenwerking met de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode en de vzw School voor Scheepsmodelbouw. Er zijn allerlei extra activiteiten voor groot én klein zoals een tentoonstelling, roeiwedstrijden en zeilinitiaties.

Op zondag 10 september van 10 tot 18 uur. De toegang is uitzonderlijk gratis. Bekijk www.scheepswervenbaasrode.be.  

Caesarfeesten in het Archeocentrum Velzeke (Zottegem)

Open Monumentendag in het Archeocentrum Velzeke is zo leuk dat het daar altijd twéé dagen duurt. Dit jaar doen ze er nog een schepje bovenop met de Caesarfeesten die maar eens om de 25 jaar georganiseerd worden! In samenwerking met Stad Zottegem en Middenstand Velzeke, en met steun van de Vlaamse Gemeenschap, verwelkomen ze bijna 300 Romeinse en Gallische re-enactors, Keltische muziekgroepen, fanfare en toneelverenigingen, tientallen lokale en internationale ambachtslui, kinderanimatie en catering zoals het Caesarbier en het Caesarijsje.

Van zaterdagmiddag 9 tot zondagavond 10 september in Velzeke-dorp en het Archeocentrum. Gratis toegang. Bekijk het mobiliteitsplan op www.caesarfeesten.be.

Betoverende Erfgoedsite Ename (Oudenaarde)

Geniet van een dag vol onvergetelijke ervaringen, waarbij de monumenten tot leven komen: in het tentenkamp van de ridders van Pendragon maak je kennis met ambachten en spelletjes. Leer alles over vergeten groenten, wilde bijen en valkenjacht.

Neem deel aan boeiende workshops zoals boogmaken, pottenbakken, kruiden bewaren en fruitbomen enten. Laat je rondleiden door een enthousiaste, deskundige gids.

Waan je honderden jaren terug op een ‘virtuele wandeling’. Daal af naar het Erfgoeddepot voor een uniek bezoek achter de schermen. Kinderen leven zich uit met LegoMaster-archeoloog David Vanhee, Archeoloco, de middeleeuwse paardenmolen en het spring’kasteel’. Stil je honger bij DJ Frietmachine en les je dorst in de sfeervolle tuinbar. 

Op de provinciale Erfgoedsite Ename, in het Archeopark en het Erfgoedcentrum, van 10 tot 18 uur op zondag 10 september, gratis. Voor sommige workshops moet je inschrijven, kijk op www.erfgoedsiteEname.be.

Demonstraties in de provinciale molens

De molenaars(gidsen) staan klaar om je uitleg en demonstraties te geven op de provinciale molens. Gratis en reserveren is niet nodig.

In de watermolen Zwalmmolen in Munkzwalm proef je van authentieke muldersbolletjes! De Zwalmmolen is dit jaar ook een van de gastlocaties voor Kunst en Zwalm.

Laat je aan de windmolen Windekemolen in Balegem verleiden door een heerlijke molenpannenkoek, een lokaal sapje of biertje.

Dit jaar is er aan de windmolen Fauconniersmolen in Oordegem feest met pannenkoeken, een smid en oude legervoertuigen.

Aan de windmolen Roomanmolen in Sint-Pauwels is er een zomerterras en poëzie.

En ook in de windmolen Meuleken ’t Dal in Zingem kan je terecht voor een rondleiding.

Restauratie Huysmanhoeve (Eeklo)

In het provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo wordt er hard gewerkt aan het erfgoed. Het poortgebouw wordt gerestaureerd en de omgeving heraangelegd. Daarom zijn er ook archeologische opgravingen geweest. Kom er alles over te weten op Open Monumentendag, tussen 11 en 16 uur:

  • Lezing Restauratie poortgebouw, daarna krijgen de deelnemers vrije toegang tot de werf
  • Rondleiding Houtige landschapselementen
  • Rondleiding Omgevingsaanleg Huysmanhoeve
  • Rondleiding Archeologie op de hoeve

Deze activiteiten zijn gratis. Schrijf je in: kijk op www.plattelandscentrum.be en klik door naar ‘Huysmanshoeve’ en ‘Agenda’.

Nieuwe Erfgoedsprokkels

Naar aanleiding van Open Monumentendag kan je enkele nieuwe Erfgoedsprokkels van de Provincie Oost-Vlaanderen ontdekken, handige brochures over de mooiste plekjes van onze provincie. Deze keer de Kruiskoutermolen in Mere en de Sint-Pieterskerk in Olsene.

Je kan ze gratis ter plekke ophalen of online downloaden via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Met steun van de Provincie

Op Open Monumentendag zijn er ook activiteiten die plaatsvinden met steun van de Provincie Ost-Vlaanderen.

In Aalst bezoek je hopasten via een begeleide fietstocht, een project dat subsidie kreeg van Provincie Oost-Vlaanderen.

Voor tieners vanaf 14 jaar is er, met dank aan de intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten en de Provincie Oost-Vlaanderen, een spannend smartphonespel in drie bunkers: ‘Ghostbunkers’, in Deinze (Astene), Oosterzele en Wetteren.

Alle info via www.oost-vlaanderen.be/openmonumentendag

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
5 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws