Op de foto van links naar rechts: Luc De Tollenaere , Nancy Wouts, Rosette Vervaeke en Rik Nuyttens
Het typetje die Jos Depypere een 30-tal jaar geleden voor het eerst gestalte gaf, bij wijze van grap, tijdens de Nieuwjaarsspeech van de kunstkring en een keer per jaar opnieuw laat ontwaken tijdens de Ezelsfeesten is nu ook vereeuwigd in een vier meter hoge reus. Het waren Rik Nuyttens (alias Ture) en Luc De Tollenaere die het idee bedachten en gestalte gaven.
Kuurne heeft een nieuwe reus die het populaire typetje Soupapke belichaamd. Om de oorsprong te weten te komen van dit typetje moeten we echter 30 jaar terug in de tijd. “Soupapke is eigenlijk een typetje die ik ooit speelde in een toneelstuk”, vertelt Jos Depypere die al 30 jaar het typetje Soupapke tijdens de Ezelsfeesten gestalte geeft, “De eerste opvoering die ik bracht was eigenlijk meer bedoeld als boycot. Als toenmalige voorzitter van de kunstkring werd van mij verwacht dat ik telkens met de opening van de expo die de kunstkring bracht tijdens Kuurne kermis net zoals de burgemeester een deftige speech zou brengen, of dat werd toch van mij verwacht. Gezien ik daar telkens tegen opzag tegen dat plechtige gedoe ging ik rebelleren en daagde in plaats daarvan plots op in gedaante van Soupapke. Tijdens mijn twintig minuten durende opvoering die ik bracht, waarin de Kuurnse actualiteit werd gebracht van dat afgelopen jaar, viel het mij op dat toenmalig burgemeester Dries Vandekerkhove alles behalve er vrolijk van werd. Meteen de start voor een jaarlijks terug komende traditie die meer dan 30 jaar later nog steeds stand houdt.”
Ture en Borje
Een van die typetjes die er door de jaren heen bijkwamen zijn Ture de cafébaas en beste vriend van Soupapke (Rik Nuyttens) en Borje ( Paul Declercq). “Na een 35-tal bouwtekeningen en ontwerpen te zijn gemaakt kon uiteindelijk eind april 2022 met de bouw van de reus gestart worden.”, vertelt Rik Nuyttens, een van de bedenkers van deze nieuwe reus, “Toen we breinstormden over 900 jaar Kuurne kwam Luc De Tollenaere en ikzelf plotseling met dit idee. Aanvankelijk ervaarden we wat argwaan, maar konden uiteindelijk groen licht bekomen. Maar gelukkig stonden we er niet alleen voor. Liften Blondeel en Chargemasters uit Kuurne stelden hun loods, materiaal en machines gratis ter beschikking, het ijzeren onderstel werd op maat gezaagd en gelast in het atelier en bij Urbain Vandekerckhove konden we terecht om het benodigde betonijzer op een eeuwenoud toestel tot hoepels te draaien. Zo ontstond een ijzeren geraamte waarop alle ribben konden worden bevestigd om zo de figuur vorm te geven. In totaal werden dertien meter aan ijzeren buizen en vierentwintig meter betonijzer verwerkt in de reus. Rosette Vervaeke bood haar diensten aan om het kostuum te maken maar al snel werd duidelijk dat dit geen klus voor haar alleen was. Onder leiding van Nancy Wouts werd eerst het patroon voor het kostuum gemaakt waarna de dames samen een ‘onderkleed’ en vervolgens 16 meter aan blauwe overall-stof verwerkten tot het kostuum van Soupapke.”
Enkele uitdagingen
Het was echter niet enkel de kledij die een echte uitdaging vormde om te vervaardigen, ook voor het hoofd die bovenop de reus zou gaan komen te staan was heel wat vakmanschap nodig. “Nadat ik volop bezig was met het laswerk, ging Luc ondertussen aan de slag aan het hoofd van de reus”, gaat Rik (Ture) verder, “Balken piepschuim werden verlijmd tot een blok van een kubieke meter met daarin een chassis verwerkt om het hoofd op de romp te bevestigen. De grootste uitdaging was echter het blok piepschuim tot hoofd van Soupapke te sculpteren. Met enig advies van Rikki, de Kuurnse piepschuimkunstenaar, werd schilfer per schilfer geduldig weggesneden. Uiteindelijk slopen een 500-tal werkuren in deze klus, waarna de eindlaag kon worden aangebracht en het hoofd kon worden glad geschuurd. Daarna volgde nog de inkleuring met penseel en airbruch en een vernislaag die het werk moest gaan afmaken. De handen en voeten werden afzonderlijk bewerkt.”
Inschrijving in het bevolkingsregister en doopsel
Het eindresultaat zal te zien zijn op vrijdag 15 september als de nieuwe reus in stoet begeleid door alle kinderen van Kuurne richting het gemeentehuis trekt om hem daar in te schrijven in het bevolkingsregister. Tevens wordt reus Soupapke die dag ook gedoopt door Pastoor Philip om er een vrome Kuurnenaar van te maken en krijgt hij een meter en een peter toegekend. Het is alvast de bedoeling dat reus Soupapke aanwezig zal zijn op alle belangrijke Kuurnse evenementen en Kuurne met trots zal vertegenwoordigen op evenementen buiten de Ezelgemeente.
Enkele interessante weetjes:
Verwerkt betonijzer: 24 meter
Verwerkt PVC: 62 meter
Onderstel: Vierkante buizen 40×40: 13 meter
Onderkleed: 16 meter stof
Vest en broek: 16 meter blauwe stof