BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Vrije radiolegende Ben van Praag publiceert een (e)boek

Radiomaker Mike Duprez legt zijn oor te luisteren bij Ben van Praag, de sinds eind jaren 1970, begin jaren 1980 populaire vrije radio deejay. Ben is vooral bekend als programmamaker bij de (doorstartende) legendarische zeezender Radio Mi Amigo en van Radio Maeva, de meest succesvolle Vlaamse radiopiraat aan land ooit. Hij stelt zijn belevenissen bij Mi Amigo en Maeva te boek in ‘Alles gaat voorbij’.

Twintig jaar

MD: We hebben er lang moeten op wachten, zo’n twintig jaar om precies te zijn. Jij had ook toen al, ontzettend veel verhalen. Ik herinner mij, dat ik jou ooit zei van: ” zeg, zou je een keer niet alles neerpennen? “ En kijk, sinds kort is er ‘ Alles gaat voorbij ‘ Hoe ben je op het idee gekomen? 

BvP: Dat is heel eenvoudig. Ik ben al 20 jaar bezig, met het proberen dagelijks bijhouden van een blog op het internet. Met de nodige onderbrekingen – van niet dagelijks, tot zelfs van een paar jaar – omdat ik daar toen geen tijd en geen zin in had. Dankzij de podcast die Marc Hermans en ik maken, ben ik daar onlangs terug mee begonnen.

De lezers van mijn blog hebben mij zo regelmatig eens gevraagd van ” waarom doe je dat niet in de vorm van een boek, zodat we alles – wat jij nu schrijft en wat al online staat – ineens kunnen bijhouden en ook meteen kunnen lezen van het begin naar het einde? Dus ja, ik dacht waarom niet en zo geschiedde: alles wat ik ooit in mijn blog schreef, staat tegenwoordig ook in het e-book.”

MD: Alles …

BvP: Vanaf het begin in 2004 tot 2023 … anekdotes, verhalen, mijn herinneringen aan vroeger. Jij hebt mij ooit – toen we samen bij Radio Forest in Hamme zaten en ik pas met dat bloggen was begonnen – de vraag gesteld waarom ik niet ineens mijn mémoires schreef? Ten eerste: mémoires, dat is voor als je aan het einde van je leven bent en dat ben ik (hopelijk) toch nog niet. Ten tweede: dat moet dan chronologisch zijn en dat moet dan netjes met jaar en datum en zo zijn en daar ben ik heel slecht in. Vanbinnen ben ik een chaoot. Ik wilde gewoon alles kunnen schrijven wat ik wou en dat hoeft niet noodzakelijk, in de juiste chronologische volgorde te zijn.

MD: Anekdotes, herinneringen … staan er ook zo van die sappige verhalen in van in de tijd van Mi Amigo en Maeva?

BvP: Ja, die staan erin, één goede raad: het boek lezen.

De prijs bewust laag houden

MD: Je noemt het een boek, maar ‘Alles gaat voorbij’ is momenteel enkel in digitale vorm verkrijgbaar? Is daar dan een speciale reden voor?

BvP: Momenteel wel, wegens zo weinig mogelijk productiekosten hebben, zo weinig mogelijk tijd er hoeven in te steken. Dus een e-book ligt voor de hand, want dat kan tegenwoordig in eigen beheer en, héél belangrijk, bij een e-book kan je de verkoopprijs ook bewust laag houden. Mensen hoeven daar niet veel voor te betalen. Maar het is niet gratis. Ik krijg nu al reacties van mensen – die het e-book kochten en het gelezen hebben – in de zin van, kan je het e-boek ook in een papieren versie uitbrengen? Dus een echt boek, dat we kunnen vastnemen, erin bladeren …

Dat is zo hee Mike, een e-book hoort bij de tijd, maar dat is niet het ‘echte’. Wat ik altijd doe als ik een nieuw boek koop, dan wil ik daar aan snuiven (lacht), de geur van het papier … (MD: veel mensen kennen dat gevoel inderdaad niet meer). Bij een e-book is dat een beetje belachelijk, zo aan een e-reader zitten snuiven.

MP: En ook … je kan het niet signeren …

BvP: Klopt! (lacht) Ik ben ook wel van plan om tenminste toch al na te denken over het uitbrengen als zijnde een ‘echt’ boek.

MP: Waar kunnen mensen terecht om jouw e-book te kopen?

BvP: Apple books, Bol.com, KoBo …

actiefoto Ben van Praag

copyright Ben van Praag en radiovisie.eu

Het vervolg

MD: Op één van jouw laatste bladzijden lees ik: wordt vervolgd … er komt dus … een vervolg?

BvP: Ja uiteraard, dat is toch het plan!

MD: Maar we gaan er toch niet weer twintig jaar moeten op wachten?

BvP: Neen, natuurlijk niet. Maar mijn blog gaat ook gewoon verder. Je kan dat vinden op www.benvanpraag.be. Het vervolg van het boek wordt volgend jaar voorzien.

Ooit terug op de radio?

MD: Ben, buiten het schrijven van e-books, blogs e.d., waar hou jij je in jouw vrije tijd nog mee bezig?

BvP: Op zich heb ik alleen maar vrije tijd, want ik ben inmiddels met pensioen. Ik hoor het ook niet graag, maar o.k., ik ben aan het einde van mijn carrière, zeg maar. En ik heb dus voldoende vrije tijd om mij met andere dingen bezig te houden. Samen met Marc Hermans doe ik een wekelijkse podcast, ‘Tivoli Road’. Je kan die vinden op www.tivoliroad.be. Er komt elke vrijdagavond een nieuwe aflevering online. Je kan die daar gewoon rechtstreeks beluisteren en/of downloaden. Anekdotes uit ons radioleven, fragmenten die we laten horen. Radio Forest komt er ook in voor want dat radiostation speelt een belangrijke rol in onze carrières. Dus we gaan jou daar ook nog voor contacteren …

MD: Daar was ik al bang voor (lacht). Nu we het toch hebben over Tivoli Road en over radio … gaan we Ben van Praag ooit nog een radioprogramma horen presenteren?

BvP: Ik heb altijd gezegd ‘zeg nooit, nooit’ en dat blijf ik ook nu zeggen. De kans wordt nu stilaan wel ietsje groter, ook al voor mijn mentale welzijn. Ik denk trouwens regelmatig terug aan de fijne tijden bij Forest, Maeva, Mi Amigo … Dus Mike, de kans dat ik terug een radioprogramma ga doen is zeker niet uitgesloten …

Het e-book ‘Alles gaat voorbij’ van Ben van Praag kost 5,99€ en is o.a. te koop via deze link https://www.bol.com/be/nl/p/alles-gaat-voorbij/9300000159344342/

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 september 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws