BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Grasduinen in de Kuurnse vrouwenvoetbalgeschiedenis

Foto’s Hendrik Lefebvre

Naar aanleiding van 900 jaar Kuurne blikte Dames Voetbal Club Kuurne (DVC Kuurne), die speelde in oranje-zwarte kleuren, de afgelopen twee weekends terug in de stallingen van Hoeve Vandewalle op de rijke Kuurnse geschiedenis van het vrouwenvoetbal.  Wie als nog de tentoonstelling wil meepikken kan dit vandaag nog doen tussen 14 en 19 uur.   DVC Kuurne werd opgericht in 1978 en markeert 25 jaar van glorieus spel in de hoogste klasse van het damesvoetbal in België.

Al gauw promoveerden de dames van DVC Kuurne naar de nationale reeksen, aanvankelijk eerst naar Tweede Klasse. Ook daar waren de dames succesvol en in 1985 promoveerde de club naar Eerste klasse. In 1988 speelde DVC Kuurne zelfs de finale van de Beker van België, maar verloor helaas deze finale van Herk Sport.

In 2001 zag de ploeg zich echter genoodzaakt om te verhuizen naar Harelbeke, aangezien het voetbalveld op het pattatenveld gelegen aan de Haantjesstraat moest wijken voor een nieuwe verbindingsweg.  Sindsdien draagt de club een nieuwe naam – ‘SW Ladies Harelbeke’ vzw – en speelt in eerste provinciale.  

DVC Kuurne wordt erkend als een ware pionier in het Belgische damesvoetbal en heeft trouwens een onschatbare bijdrage geleverd aan deze sporttak die dezer dagen volop onder de aandacht komt. In het kader van de viering van 900 jaar Kuurne wilde de ploeg dit “immaterieel Kuurns erfgoed” in de schijnwerpers plaatsen door middel van een informatieve en boeiende tentoonstelling die meteen ook een eerbetoon is aan de overleden stichter en bezieler van DVC Kuurne, Jacques Dekeyser, wiens toewijding aan het damesvoetbal onuitwisbare sporen heeft nagelaten.  Het is zijn nalatenschap die  Dames Voetbal Club Kuurne nu wil laten voortleven in deze bijzondere herdenking.   Tevens krijgen de bezoekers van de tentoonstelling ook de gelegenheid om de Parkinson Liga te ondersteunen door middel van een vrijwillige bijdrage te doneren. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de vrienden van DVC Kuurne met ondersteuning van de gemeente Kuurne en de Royal Belgian Flower Arrangement Society.   Geïnteresseerden krijgen vandaag, zondag 8 oktober, nog een laatste kans om de tentoonstelling te bezoeken tussen 14 en 19 uur

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op