BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Koppel zeearenden maakt nest

DIKSMUIDE – In natuurgebied De Blankaart in Woumen-Diksmuide streek dit voorjaar een jong koppel zeearenden neer. Ze begonnen met het bouwen van een nest voor volgend voorjaar. Het nest van een zeearend is groot en stevig, kan uiteindelijk tot twee vierkante meter groot worden en 1.000 kilogram wegen.

Eerst dacht men dat de imposante roofvogels gewoon op bezoek waren, maar zij bleven steeds langer, jaagden dagelijks op prooien en kozen een favoriete boom aan de rand van de Blankaartvijver om te rusten en te slapen.

Groot was de verbazing toen ze besloten om te blijven én om er een nest te bouwen. Ze kozen een stevige wilg op dezelfde plek waar eerder een koppel buizerds broedden.

De zeearenden hebben op de Blankaart genoeg voedsel, zoals ganzen, meerkoeten, muskusratten en koereigers. Het voedselaanbod zal bovendien nog toenemen als de kolganzen uit het noorden in de IJzervallei komen overwinteren.

De zeearend is de grootste Europese roofvogel met een vleugelspanwijdte van 2 tot 2,5 meter. Met zijn opvallende gele haaksnavel en imposante klauwen is het een indrukwekkende verschijning. Het nest in wording is te zien vanaf de boogbrug tussen Blankaartpark en Blankaartvijver en vanuit een vogelkijkhut en -toren.

Voor het eerst in eeuwen

Als de zeearenden volgend voorjaar daadwerkelijk gaan broeden, zou dat voor het eerst in eeuwen zijn. Er zijn geen geschriften over broedende zeearenden in België. Wel zijn er incidentele bezoeken van zeearenden aan onze regio bekend, zoals in 1934 en 1950. De zeearend begon pas in 2006 in Nederland te broeden en doet het daar goed.

Betty en Paul

Natuurpunt roept fotografen, vogelspotters en wandelaars op om verstoring van de vogel en zijn omgeving tijdens de nestbouw en broedfase te vermijden. Blijf op de wegen en paden en bewonder deze machtige roofvogel met het blote oog, verrekijker of telescoop.

De komst van de zeearend naar de Blankaart is te danken aan de inspanningen van vrijwilligers en Natuurpunt om van de Blankaart een topnatuurgebied te maken. Het koppel zeearenden kreeg de voornamen Paul en Betty, naar de pioniers van de Blankaart.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws