BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Koutervrienden brengen hulde aan Nesten met herdenkingswandeling

KUURNE – Vijf jaar terug overleed karikaturist en volksfiguur Nesten.  In het kader van 900 jaar Kuurne willen de Koutervrienden op zondag 15 oktober hulde brengen aan hun overleden buurman met een herdenkingswandeling waarbij de deelnemers de keuze krijgen tussen een tocht van 5,5 en 7,5 kilometer.  Beide tochten starten aan de bibliotheek en eindigen op de parking van de Kouterstraat ter hoogte van de Krieke.

Rik Delneste of beter gekend in de volksmond als Nesten zal altijd herinnerd worden als de persoon die prachtige karikaturen schilderde op onder meer uitstalramen en muren.  De Koutervrienden herinneren zich hem echter al een sociale en aangename buur die altijd aanwezig was op hun activiteiten.  “Met zijn Kunstkouter zette Nesten tevens onze Kouterstraat op de kaart, gezien hij zowat overal gekend was.”, vertelt Vanessa Van Severen van de Koutervrienden, “Met onze wandeling willen wij hem nu herdenken en dit door her en der tijdens onze wandeling kunstwerken van hem te plaatsen. Sinds vorig jaar werd door ons een zoektocht geopend op zoek naar materiaal van Nesten.  Dit leverde ons tot op heden zo’n 100 stukken op, veelal in privébezit, maar nog niet alles kon worden opgehaald zodat dit aantal nog verder zal stijgen.” 

Pensenkermis

De Koutervrienden werden zo’n 24 jaar terug kleinschalig opgericht.  Hun eerste activiteit was een pensenkermis voor de buurt, maar al snel volgden ook andere activiteiten. “Door de jaren heen hebben we reeds diverse activiteiten georganiseerd”, gaat Vanessa Van Severen verder, “Van een eenvoudige receptie, tot een glühwein avond of een levendige kerststal, alles passeerde reeds de revue en werd bedacht tussen pot en pint.” 

Ode aan overleden buurman

Het is hartverwarmend om te horen hoe de Koutervrienden hun overleden buurman Nesten eren. Het is duidelijk dat Nesten geliefd was bij zijn buren en dat zij zijn verlies diep voelden. In plaats van hun gebruikelijke evenementen te organiseren, hebben ze nu besloten iets speciaals voor Nesten te doen.  Door onderweg de werken van Nesten tentoon te stellen, brengen de Koutervrienden niet alleen hulde aan zijn artistieke talent, maar geven ze ook anderen de kans dit te waarderen. 

Aandenken

Deelnemen aan de wandeling kan door op zondag 15 oktober tussen 12.30 en 14.30 uur naar de Kuurnse bibliotheek te komen waar de startplaats van de herdenkingswandeling is voorzien.  De deelnemers betalen 5 euro maar op het parcours zijn twee stopplaatsen voorzien waar de deelnemers een versnapering krijgen.  Tevens wordt onder de deelnemers ook een ballonvaart verloot en tal van waardebonnen van café Astrid.  Voor de eerste honderd deelnemers is er ook een aandenken voorzien.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws
De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

De ultieme voetbalkenner is van Kuurne

KUURNE – Tot 14 juli rolt de bal op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Gemeente Kuurne heeft, in samenwerking met Tifogame, een gepersonaliseerd online