BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Spellingkrakken gaan bij VRT voor de titel ‘Schrijfwijzen 2023’

BRUSSEL – Op 21 oktober vindt in de Marconi Studio van VRT de finale plaats van ‘De Schrijfwijzen’. Op 6 oktober werd het taalspel al gespeeld, in een honderdtal bibliotheken verspreid over heel Vlaanderen. De winnaars van al die bibliotheken nemen het aanstaande zaterdag, tijdens de grote finale tegen elkaar op. Juryvoorzitter Ludo Permentier stoomde samen met schrijver Jonas Denys de dictee tekst klaar. Bart Verbeeck zorgt voor de presentatie. De winnaar keert huiswaarts met de titel ‘De Schrijfwijze 2023’ en een boekenbon ter waarde van 200 EUR.

VZW Creatief Schrijven, de Vlaamse bibliotheken en de VRT, daagden begin oktober, iedereen uit om mee te spelen met ‘De Schrijfwijzen’ in een lokale bibliotheek. Zo’n 3000 enthousiaste spel(l)ers namen deel. Radio 2 lanceerde ook een live dictee variant tijdens het programma Spits. De winnaars van het dictee in de bibliotheken en de winnaar van het radiodictee ontvingen een gouden ticket voor de finale. Zij kruisen aanstaande zaterdag de pennen.

Kruisende pennen

De deelnemers spelen het spel in drie rondes: een traditioneel dictee, een meerkeuzeronde en een spelling bee. De dictee tekst is geschreven door Jonas Denys, één van de laureaten van de wedstrijd ‘Mijn verhaal voor dictee’ dat VZW Creatief Schrijven organiseerde. Het onderwerp van de tekst is nepnieuws.

Het langste woord

De ervaring van organisator VZW Creatief Schrijven leert, dat tijdens de finale, de echte spellingkrakken zich verenigen.

Meerdere deelnemers vervolledigden de voorbije editie ronde één, het traditioneel dictee, zonder fouten te maken. Het langste woord vinden in de meerkeuzeronde is echter andere koek.

Tijdens de vorige editie werd het zeer lange ‘renaissanceschoonheid’ door niemand gevonden. Ook nu zullen de deelnemers in de tweede ronde met verzamelde letters een lang woord moeten samenstellen.

De winnaar van ‘De Schrijfwijzen’ gaat zaterdag naar huis met de titel ‘Schrijfwijze 2023’, ontvangt twee tickets voor de MIA’s, wint een boekenbon van 200 EUR geschonken door Confituur Boekhandels én wordt ook Taaldeelhouder bij VZW Creatief Schrijven.

De Schrijfwijzen is een initiatief van VZW Creatief Schrijven en VRT in samenwerking met de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws

De Vlammetjes zijn terug

BRUSSEL – Warmste Week Vlambassadeur Zita Wauters gaf hét startschot van de vlammetjesverkoop. Scoor nu ook jouw vlammetje. Dit jaar wordt er een speciale editie