BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Richtpunt Campus Ninove, Sint-Catharinacollege Geraardsbergen en Groep Thoen bouwen elektrische kart voor de Greenpower Challenge

NINOVE/GERAARDSBERGEN – Op 12 november levert groep Thoen een carkit aan bij Richtpunt Campus Ninove en het Sint Catharina college te Geraardsbergen om zelf een elektrische één persoonswagen te bouwen. Met dit project wil groep Thoen i.s.m. Greenpower, jongeren inspireren om hun potentieel te ontdekken rond wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Het doel van de Greenpower-organisatie, is jongeren te inspireren voor studies en een loopbaan in een STEM-richting. Dit doet Greenpower via de aantrekkingskracht van de motorsport. Greenpower Benelux zorgt voor structurele sponsors en helpt scholen om teamsponsors te vinden. Het is hier dat groep Thoen mee in het verhaal komt.

Design, build, race

Onder het motto design-build-race nemen leerlingen en studenten deel aan de Greenpower Challenge: endurance racing met een elektrische éénpersoonswagen die ze zelf ontworpen en gebouwd hebben.

Groep Thoen levert samen met Greenpower een carkit aan die geschikt is, om te assembleren op hun campus. Dankzij de zeer volledige montage handleiding, kunnen leerkrachten dit project probleemloos in handen nemen en uitvoeren met hun leerlingen. Het design en de bouw van het koetswerk wordt er zelfs CAD software en een CAD initiatie ter beschikking gesteld. Tijdens deze initiatie worden ook concrete voorbeelden van bestaande wagens getoond.

Investeren in jong STEM-talent

“Met dit project geven we leerkrachten de middelen voor praktijkgericht lessenpakket met speelse invalshoek, aansluitend op verschillende aspecten van het leerplan.” vertelt Dirk Janssens, verantwoordelijke na verkoop bij groep Thoen. ” Competitief, maar in alle veiligheid, én met een concreet en opwindend einddoel voor de jongeren: met hun zelf ontworpen en zelfgebouwde wagen racen! De hoofdreden? We moeten STEM meer zichtbaarheid geven, kostbaarder maken – en aantrekkelijker.”

Technische begeleiding

Groep Thoen voorziet i.s.m. de D’leteren Academy, een technische begeleiding voor de leerkracht en de leerlingen, advies bij het bedenken van het design en het carrosserieconcept en bij de opbouw van de wagen, en ondersteuning voor en tijdens de wedstrijden.

Zo’n project vergroot de vaardigheden op het gebied van engineering, verbetert de professionele vooruitzichten en ontwikkelt competenties die nuttig zullen zijn in het beroepsleven (ook al kiezen de leerlingen voor een loopbaan buiten de STEM-sector).

Greenpower Education Trust

De Greenpower Education Trust is 22 jaar geleden van start gegaan in het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen zijn er bijna 2.000 deelnemende teams actief in 10 landen. België is de zwakste Europese speler in het aantal STEM afgestudeerden in het hoger onderwijs. Daarom werd in België (in 2021) de Greenpower Benelux Challenge opgestart.

En tenslotte dus … racing time! De leerlingen zullen hun zelf gebouwde elektrische kart mogen uittesten tijdens races en oefenrondes op circuits of geschikte vliegvelden en militaire basissen in het ganse land.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws