BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Tweedaags bezoek van Marokkaanse delegatie aan VDAB

KORTRIJK/ROESELARE – Op dinsdag 10 en woensdag 11 oktober 2023 bracht een delegatie van de Marokkaanse tewerkstellingsdienst ANAPEC een studiebezoek aan VDAB. De eerste dag stond een bezoek aan VDAB Kortrijk en Roeselare op het programma, de tweede dag was de delegatie te gast in Brussel. Het bezoek kadert binnen het door de Europese Unie gefinancierde THAMM-Enabel-project. Met het bezoek willen beide tewerkstellingsdiensten elkaar beter leren kennen en de onderlinge samenwerking concreet vorm geven.

THAMM-Enabel-project

‘THAMM’ staat voluit voor ‘Towards a Holistic Approach to Labour Migration Governance and Labour Mobility in North Africa’. Het doel van het THAMM-Enabel-project is om de arbeidsmobiliteit tussen België, Marokko en Tunesië te faciliteren en de onderlinge samenwerking tussen de betrokken actoren op het domein van legale migratie en mobiliteit in deze landen, te vergroten.

Het project, gefinancierd door de Europese Unie, liep oorspronkelijk over een periode van 3 jaar tot augustus 2023 maar werd ondertussen met een jaar verlengd. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel coördineert het project.

In het kader van dit project vond eerder dit jaar al een jobbeurs plaats in Casablanca waaraan 3 Vlaamse bedrijven en een Waals bedrijf deelnamen. Dit leidde tot 16 aanwervingen.

Rol VDAB

Dit project werkt volgens het principe van ‘Global Skill Partnership’ waarbij men arbeidsmobiliteit alleen als gunstig beschouwt voor alle partijen als talenten in eigen land opleidingen kunnen volgen om zo aan nationale en internationale behoeften te voldoen. De rol van VDAB is om mee de opleidingsbehoeften af te stemmen en de profielen te bepalen waarop het project inzet. Meer bepaald gaat het hierbij om de profielen van Onderhoudstechnicus en Technieker industriële procesautomatisatie.

Op basis van deze afstemming bekijken de betrokken partijen welke extra opleidingen ze kunnen organiseren die ten goede komen aan zowel de Marokkaanse als de Vlaamse arbeidsmarkt. Zo wil men in Marokko kandidaten voorbereiden op het behalen van het VCA-attest voor hun tewerkstelling in Vlaanderen.

Tweedaags studiebezoek

De eerste stop van de 10-koppige ANAPEC-delegatie was VDAB Kortrijk. Daar kregen ze van hun collega’s van de Vlaamse tewerkstellingsdienst een uitgebreide uitleg over de Vlaamse arbeidsmarkt en de organisatie, contactstrategie, clusterwerking, online tools,… van VDAB.

Na een bezoek aan het sociaal restaurant VORK in Kortrijk, verplaatste de Marokkaanse delegatie zich naar Roeselare om er een rondleiding te krijgen in het VDAB-opleidingscentrum aan de Pildersweg. Een leerrijk bezoek want in tegenstelling tot VDAB heeft ANAPEC zelf geen opleidingsaanbod. In Marokko zijn andere organisaties actief op het vlak van opleidingen, met name OFPPT en IFMIA.

De tweede dag van het studiebezoek, kregen de ANAPEC-medewerkers meer informatie over de VDAB-dienstverlening naar werkgevers en de internationale dienstverlening. In de namiddag gingen beide organisaties in debat over hoe ze hun onderlinge samenwerking in de nabije toekomst verder concreet vorm kunnen geven.

In november staat er nog een bezoek van een ANAPEC-delegatie aan Le Forem, de Waalse tegenhanger van VDAB, op het programma.

Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen: “We zijn heel blij onze collega’s van ANAPEC hier in VDAB West-Vlaanderen te mogen ontvangen. Elkaars werking beter leren kennen, is voor beide organisaties zeker een verrijking. Onze krappe arbeidsmarkt vraagt creatieve oplossingen. Door onze horizonten te verruimen en de krachten te bundelen, staan we sterker om dergelijke oplossingen uit te werken en concreet vorm te geven.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
12 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws