BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

UNITAR SDG Pioneer Certificaat voor lokaal bestuur Harelbeke

HARELBEKE – Vorig jaar mocht het lokaal bestuur Harelbeke zich als allereerste stad in België SDG Pioneer noemen. Intussen maakten ook zes andere Vlaamse lokale besturen hun naam als ambassadeurs van de SDG doelen. Aan deze steden en gemeenten werd op 19 oktober 2023, het internationaal ‘opleidings- en implementatiecertificaat SDG Pioneer overhandigd tijdens het jaarlijkse SDG Forum in Brussel. Dat werd uitgereikt door UNITAR | CIFAL Flanders, een lokale opleidingshub onder het CIFAL Global Network van UNITAR, als erkenning voor de voortreffelijke bijdragen van Harelbeke aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Die duurzame ontwikkelingsdoelen staan wereldwijd gekend als de Sustainable Development Goals. Op 25 september 2015, namen alle landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) deze doelen aan.

Met deze doelen willen de VN lidstaten in 2030 een duurzame wereld voor iedereen bereiken, waarin niemand uit de boot valt.

Ze bouwen verder op de Milleniumdoelstellingen (MDG’s) en omvatten een breed scala aan thema’s, waaronder armoedebestrijding, klimaatactie, gendergelijkheid en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. De SDG’s vormen een universeel oproep tot actie om een meer duurzame, rechtvaardige en inclusieve wereld te creëren.

Sinds januari 2016 heeft ieder land de verplichting, werk te maken van die duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Van bedrijven, overheden, ngo’s, kennisinstellingen én burgers wordt verplichte (morele) inzet vereist om die doelen tegen dan te bereiken.

De drie dimensies van duurzame ontwikkeling

De doelstellingen weerspiegelen de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: ecologisch, sociaal en economisch. Er bestaan 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, 169 subdoelstellingen en nog eens een hele trits concrete indicatoren. Al de voorgaanden zijn in 5 categorieën te vatten: mens, planeet, welvaart, vrede en (zakelijke) samenwerking.

Voor het eerst steden en gemeenten als SDG Pioneer

De doelstellingen kunnen niet worden gerealiseerd zonder de inzet van steden en gemeenten. Zoals Wim Dries, VVSG – Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten – voorzitter en burgemeester Genk het regelmatig herhaalt: “De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zullen lokaal zijn, of ze zullen niet zijn”.

Ook Harelbeke engageerde zich voor de realisatie van de SDG’s en stapte in 2021 in het SDG Pioneerprogramma, de eerste fase van het PCA2030 traject, een opleidings- en implementatietraject aangeboden door CIFAL Flanders in samenwerking met de VVSG en IDEA Consult. De stad nam op 19 oktober met trots het SDG Pioneer certificaat in handen dat de inzet van de voorbije jaren beloont.

Samen met de zes andere Vlaamse lokale besturen (Huldenberg, Lebbeke, Kalmthout, Brugge, Landen, Kontich) maakt Harelbeke deel uit van de eerste lokale besturen in Vlaanderen die het SDG Pioneer certificaat in ontvangst mogen nemen. Peter Wollaert, algemeen directeur van CIFAL Flanders, over de samenwerking met IDEA Consult en de VVSG: “We zijn enorm tevreden met de samenwerking die we in 2021 aangingen met VVSG en IDEA Consult zodat we, naast organisaties, onderwijsinstellingen en ondernemingen, ook lokale besturen het PCA2030 Trajectory konden aanbieden. En het resultaat mag er zijn! Proficiat aan de zeven lokale besturen om met grote toewijding mee te helpen bij de realisatie van de 17 SDG’s. We voegen nu met trots voor het eerst ook steden en gemeenten toe aan het lijstje van de intussen meer dan 180 SDG Pioneers in Vlaanderen!”

Burgemeester van Harelbeke Alain Top “Het ‘SDG Pioneer’ certificaat bevestigt de inzet van onze stad voor een betere wereld. We werken samen, innoveren en streven naar een gemeenschap die haar verantwoordelijkheid neemt voor de generaties die nog komen. We blijven doorgaan.”

Geïnteresseerd om meer te leren over de acties van lokaal bestuur Harelbeke op het gebied van duurzame ontwikkeling? Neem een kijkje op www.harelbeke.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws