BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

2024 wordt een hoogjaar voor kunst en cultuur in de Leiestreek

KORTRIJK – In 2024 is de Leiestreek de bestemming bij uitstek voor kunst- en cultuurliefhebbers. De regio eert haar reputatie als epicentrum van kunst en creativiteit met tal van tentoonstellingen, evenementen en belevingen.

De Leiestreek en haar landschap inspireren generaties kunstenaarsgroepen en artistiekelingen. In 2024 brengen een aantal unieke tentoonstellingen en acties dit extra onder de aandacht.

‘Emile Claus, een lichtjaar’

In 2024 wordt een eerbetoon gebracht aan kunstschilder Emile Claus, want volgend jaar is het een eeuw geleden dat de kunstschilder overleed én 175 jaar geleden dat hij werd geboren.

Zijn geboortedorp Sint-Eloois-Vijve (Waregem) en de Leielandschappen in Deinze en omgeving waren een grote inspiratiebron voor hem. 

Stad Waregem en mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) organiseren diverse initiatieven onder de noemer ‘Emile Claus. Een lichtjaar’.

Hoogtepunten zijn een digitale belevingsexpo rond zijn monumentaal werk ‘Het Hanengevecht’ in de kerk van Sint-Eloois-Vijve (9 mei t.e.m. 22 september 2024) en een topstukken-tentoonstelling in mudel, ‘Emile Claus. Prins van het luminisme’ (28 september 2024 t.e.m. 26 januari 2025) die meer dan 100 werken omvat.

De Roger Raveel wandelroute

Het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte) blaast volgend jaar 25 kaarsjes uit. Het monografische museum blikt terug op de voorbije kwarteeuw (26 mei t.e.m. 20 oktober 2024), maar eert ook Roger Raveel met een overzichtstentoonstelling (24 maart t.e.m. 6 oktober 2024) én Raveels echtgenote Zulma met een bijzondere hommage (11 februari t.e.m. 4 mei 2024).

Het museum lanceert ook een vernieuwde versie van de Roger Raveelwandelroute met een digitaal luik, gekoppeld aan het leven en het oeuvre van de Machelse schilder. 

Meer info op www.rogerraveelmuseum.be  

Het project ‘Anekd’Arte’

Gemeente Zulte en kunstenaar Martin Wallaert, de ‘laatste’ Latemse Schilder, openen in mei 2024 het intieme atelier en erfgoedlocatie van de kunstenaar voor het publiek in het project ‘Anekd’Arte’. 

Via audio, video en een roadbook laat de kunstenaar je kennismaken met Machelen-aan-de-Leie als kunstdorp en de Oost-Vlaamse Leiestreek als inspirerende kunstregio. 

Zijn anekdotes over wonderlijke ontmoetingen en het kunstenaarsleven  vormen de rode draad. Meer info via www.anekdarte.be

Vlaamse Meesters langs de Leie

Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Leiestreek vzw zorgen voor de toeristische link en introduceren rond het thema ‘Vlaamse Meesters langs de Leie’ o.a. nieuwe fiets- en wandelroutes, een uitgebreide toeristische kaart, arrangementen, en extended reality bakens in het landschap waarbij virtuele en fysieke realiteiten in elkaar overvloeien door middel van nieuwe technologieën. “Dit project verankert de bestaande structurele samenwerking die de Leiestreek op de kaart zet als plek waar bewoners en bezoekers de Vlaamse meesters langs de Leie innovatief en belevingsvol kunnen ontdekken”, verduidelijkt Leentje Grillaert, voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen vzw. Het volledige aanbod wordt gebundeld op een nieuwe website: www.meesterslangsdeleie.be (vanaf mei 2024).

De projecten rond Emile Claus en de toeristische link tussen de Vlaamse meesters langs de Leie worden financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen in het kader van het relancebeleid. “Onze Vlaamse meesters zijn sommige van onze bekendste Vlaamse ambassadeurs”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Triënnale voor actuele kunst Kortrijk

In 2024 vindt voor de derde keer de Kortrijkse triënnale voor actuele kunst plaats (28 juni t.e.m 6 oktober). Deze komende editie heeft als thema: ’After Paradise’. Hedendaagse kunstenaars brengen immersieve kunstinstallaties naar het Kortrijkse stadscentrum. Deze toegankelijke triënnale heeft een verreikende aantrekkingskracht en spreekt een publiek aan van alle leeftijden en achtergronden. Meer info via www.triennalekortrijk.be.

Biënnale van de Schilderkunst 

Museum Dhondt-Dhaenens, het Roger Raveel Museum en mudel organiseren van 30 juni t.e.m. 6 oktober 2024 (o.v.) de Biënnale van de Schilderkunst.

Dit tweejaarlijkse feest van de schilderkunst vertrekt steeds vanuit de historiek, context en collecties van de drie musea. De musea nodigen gastcuratoren uit die specifieke thema’s en eigenschappen van het medium schilderkunst belichten en verbinden met hedendaagse verhaallijnen.

Nieuw museum

Met Abby krijgt Kortrijk in 2024 (weekend 9 november) een nieuwe, eigenzinnige tentoonstellingssite die het creatieve karakter van de stad verder zal cementeren.

Abby Kortrijk zal een speels, laagdrempelig en meerstemmig museum voor beeldende kunst zijn. De stedelijke collectie gaat er in dialoog met actuele kunst, dynamische erfgoedpraktijken en het thema ‘identiteit’ in al zijn gelaagdheid. Maar Abby wordt meer dan enkel een museum; het wordt ook een stadsliving, een creatieve broedplaats, een open atelier, een café en een publieke tuin. Meer info via www.abbykortrijk.be.
Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws