BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Gents Industriemuseum pakt uit met ijzersterke expo over metaalindustrie

GENT – Het Industriemuseum pakt vanaf 1 december uit met een expo over de metaalindustrie. ‘Ferro non ferro’ toont tal van opmerkelijke voorwerpen en loodzware machines en brengt bijzondere verhalen over grondstoffen, metaalarbeiders en bedrijven. Voor wie zelf aan de slag wil, is er het metaalatelier.

De titel van de expo verwijst naar metalen die al dan niet ijzer bevatten, maar is vooral een klinkende naam voor een expo die een zwaar thema op een luchtige manier aanpakt. Wie ‘Ferro non ferro’ een bezoek brengt, komt oog in oog met tal van voorwerpen en machines uit de geschiedenis van de metaalindustrie. Niet alleen uit de collectie van het museum, maar ook uit veertig andere Belgische verzamelingen.

Van Volvo-lasrobot tot matrijs voor Coca-Cola

Bezoekers kunnen dus heel wat unieke stukken en machines bewonderen, van mineralen en ertsen uit het voormalige Belgisch-Congo tot een matrijs voor het maken van de iconische colafles en de eerste lasrobot van Volvo Gent. Zelfs enkele echte zwaargewichten van 3 ton werden het museum binnen gehesen.

Uiteraard brengt de expo ook verrassende weetjes, beelden en verhalen. Verhalen over grondstoffen en hun schaarste, metaalarbeiders en hun precisiewerk, bedrijven en hun ondernemerschap, van Congolese mijnen tot Belgische fabrieken. Het museum kon dan ook een beroep doen op tal van bedrijven uit de huidige sector, waaronder staalreus ArcelorMittal.

” Staal vormt in de 19de eeuw de ruggengraat van de industriële revolutie in België. Dat er vroeg of laat een expo aan deze zware industrietak gewijd zou worden, stond in de sterren van het Industriemuseum geschreven ” aldus Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Industriemuseum.

Metaalarbeiders live aan het werk

Voor wie zelf de handen uit de mouwen wil steken, is er het metaalatelier centraal in de expo. Van plooien tot tappen of meten, er is veel bij te leren.

Elke zondagvoormiddag zijn er bovendien enthousiaste vakmannen aan het werk. Ze zetten de metaalmachines in beweging en vertellen over hun carrière in de metaalindustrie.

‘Ferro non Ferro’ opent op 1 december, de dag waarop Sint-Elooi wordt gevierd, patroonheilige van de metaalbewerkers en loopt tot en met 1 september 2024. Op donderdag 7 december kan je de expo gratis ontdekken tijdens Museumnacht.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws