BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Grootschalige rampoefening op Brussels Airport goed verlopen

ZAVENTEM/BRUSSEL – Op zaterdag 18 november werd op Brussels Airport een grootschalige rampoefening georganiseerd. Deze oefening, onder leiding van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, maakt deel uit van het provinciaal nood- en interventieplan en beantwoordt aan de veiligheidseisen van de European Union Aviation Safety Agency (EASA), waaraan elke internationale Europese luchthaven moet voldoen. Aan de rampoefening namen zo’n 450 personen deel.

Elke twee jaar organiseert Brussels Airport een grootschalige rampoefening om in een zo realistische mogelijke setting de nood- en veiligheidsprocedures te testen. De rampoefening ging dit jaar door op zaterdag 18 november en werd georganiseerd door Brussels Airport in samenwerking met alle externe interventiediensten, waaronder de brandweer, de medische interventiediensten, de Federale Politie, Defensie, de betrokken lokale autoriteiten en de federale dienst noodplanning van de gouverneur van Vlaams-Brabant. 

BNIP

Tijdens de rampoefening werd enerzijds het functioneren van de interne en externe procedures, en anderzijds de werking van het bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) getest. Deze oefening kadert in de EASA-certificering van de luchthaven, waaraan elke internationale Europese luchthaven moet voldoen.

Helikopterwrak

Het volledige scenario van de oefening werd opgesteld in overleg met de federale dienst noodplanning van Vlaams-Brabant, alle interventiediensten en de betrokken externe partners. Om dit scenario zo realistisch mogelijk uit te voeren, werden de meeste acties live gesimuleerd, met gebruik van onder meer een trainingsvliegtuig en helikopterwrak.

Tijdens de oefening werd de botsing tussen een militaire helikopter en een taxiënd vliegtuig gesimuleerd. Bij deze fictieve crash waren er heel wat gewonden en vielen er helaas ook doden te betreuren. Het provinciaal nood- en interventieplan werd geactiveerd en dus dankzij dit scenario uitvoerig getest.

Grootschalige rampoefening op Brussels Airport goed verlopen2

6 uren

De rampoefening, die zo’n 6 uur duurde, is uitstekend verlopen zonder impact te hebben op de operationele activiteiten van de luchthaven.

Ze werd beëindigd met een debriefing van alle deelnemende partijen. Zodoende werd aan alle betrokkenen de gelegenheid gegeven, hun werkmethoden te evalueren en de ervaring van deze praktijktest in hun procedures mee te nemen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws