BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Heulebeekdomein is waar paddenstoelenparadijs

Kuurne – In het Heulebeekdomein te Kuurne groeien momenteel verschillende soorten paddenstoelen, waaronder de vrij zeldzame spechtinktzwam, die eigenlijk terug te vinden is op de rode lijst.

Het Heulebeekdomein is een restant van vochtige valleigronden die vroeger als wei- en hooiland werden gebruikt. Het domein heeft een oppervlakte van ongeveer 2 ha en is eigendom van de gemeente Kuurne. Het wordt beheerd door de gemeente met advies van de Gemeentelijke NatuurCommissie.

Paradijs voor paddenstoelen

Op dit ogenblik is een groot deel van het gebied ondergelopen en door de vochtige omstandigheden is het ook een paradijs voor andere paddenstoelen zoals de gewone beurszwam, tonderzwam, gewone zwavelkop, grijze buisjeszwam, korstzwammen en nog zoveel meer.

Grote biologische waarde

Het Heulebeekdomein heeft een grote biologische waarde, vooral het zeggeveld en de omgeving van de twee poelen. Het beheer is erop gericht om enkele open ruimtes in het bos te behouden om de vegetatie van de vroegere vochtige hooilanden in stand te houden.

Overstromingsgebied

Het domein doet ook dienst als overstromingsgebied voor de Heulebeek, waardoor het ’s winters periodiek moeilijk toegankelijk kan zijn. In 2007 werd op de zuidelijke oever een weiland aangekocht dat als hooiland wordt beheerd en waarop langs de zuidelijke en westelijke grens een forse houtkant werd aangeplant. Deze uitbreiding is momenteel nog niet toegankelijk.

Opmerkelijk gebied

Het Heulebeekdomein is een opmerkelijk gebied, gezien de sterke verstedelijking in de regio. Het is een paradijs voor paddenstoelenliefhebbers, vooral tijdens deze tijd van het jaar. Naast de spechtinktzwam zijn er nog vele andere soorten paddenstoelen te vinden, zoals de gewone beurszwam, tonderzwam, gewone zwavelkop, grijze buisjeszwam en korstzwammen. Het gebied is ook een ideale plek om te wandelen, met een 700 meter lang wandelpad die zich doorheen het gebied slingert.

Foto’s Hendrik Lefebvre

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws