BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Sport

Kuurnse bevolking woest nadat bekend raakt dat start Kuurne-Brussel-Kuurne verhuist naar Kortrijk

Foto Samson

KORTRIJK/KUURNE – De wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne zal de komende drie jaar niet meer van start gaan in Kuurne. Die eer is vanaf 2024 weggelegd voor Kortrijk, dat een overeenkomst heeft getekend met de organisatie van het wielerevent. De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne koos voor Kortrijk als startplaats met het oog op de toekomst.

Vanaf volgend jaar wordt de nieuwe vertrekplaats van Kuurne-Brussel-Kuurne niet het plein gelegen naast de Kuurnse Sint-Pieterskerk maar wel de Grote Markt van Kortrijk.  Dit maakte de organisatie achter de wielerklassieker maandagmorgen bekend tijdens een persconferentie in het Kortrijkse stadhuis.  Deze ingrijpende wijziging was blijkbaar niet waar heel wat Kuurnse wielerfans aan gedacht hadden en schoot dan ook bij hen in het verkeerde keelgat want niet veel later verschenen reeds de eerste boze reacties over deze beslissing op Facebook.  Ook in de Kuurnse straten was het in de loop van de dag één van de belangrijkste gespreksonderwerpen.  Ook wij trokken de straat op om de mening te kennen van de Kuurnenaar. 

Wrang gevoel

“Het doet echt pijn dat de gezelligste- en schoonste wedstrijd zijn vertrekpunt niet meer op Sint-Pieter zal hebben”, reageert Marc Plets teleurgesteld, “Voor de bewoners van Sint-Pieter was dit immers het grootste evenement die onze parochie kende en dit nemen ze ons nu bruusk af.  Ik heb er een wrang gevoel bij.  Kuurne-Brussel-Kuurne zal voor ons nooit meer dezelfde betekenis hebben.  Het wieler- en volksfeest van weleer kunnen we nu definitief opbergen. We hadden reeds het idee in gedachten om in 2024 net voor het vertrek van de beroepsrenners een kinderkoers te laten plaatsvinden, maar ook dit valt nu helaas in het water!”. 

Geschrokken

Ook dorpsdichter Katrien Bonte is geschrokken over het nieuwe hoofdstuk die de organisatie achter Kuurne-Brussel-Kuurne wil gaan schrijven en vindt het een zeer spijtige beslissing mede omdat deze wielerwedstrijd die al 75 edities lang zijn start- en aankomstpunt in Kuurne had en ook zijn naam ernaar draagt.   

Voorgevoel

Uitbaatster An-Sofie Vanlanckere van café ’t Molenhof die net aan het vertrek- en aankomstpunt van Kuurne-Brussel-Kuurne is gelegen is minder geschrokken.  “Vijf jaar terug had ik reeds deze beslissing voorspeld”, vertelt de uitbaatster van  café ’t Molenhof, “Ik heb altijd al een voorgevoel gehad dat dit er ooit aankwam.  Toen vorig jaar een mooie spiegeltent werd geplaatst ter gelegenheid van de 75 ste uitgave van Kuurne-Brussel-Kuurne, kwam dat voorgevoel nog meer naar boven en zie wat er maandagmorgen werd bekend gemaakt.  Voor mij is het alvast een passie die wegvalt als wielerfan, maar betekend dit even goed een groot inkomsten verlies voor mijn zaak!”    

Sterkere VIP-werking en op termijn ook dameskoers

“Om te kunnen concurreren met de andere voorjaarskoersen moest er iets veranderen aan het startgebeuren van de koers.”, aldus Geert Penez, voorzitter van Kuurne-Brussel-Kuurne, “De nieuwe startplaats moet het mogelijk maken om een sterkere VIP-werking te organiseren, op termijn een internationale dameskoers toe te voegen aan het programma en meer beleving te creëren rond het startgebeuren voor wielerliefhebbers. Het zal de financiële slagkracht van de koers alvast verhogen.” 

De gemeente Kuurne die er nog alles aan deed om de koers op Kuurns grondgebied te houden betreurt alvast ten sterkste de genomen beslissing.

Zwarte dag

“Het doet pijn”, aldus burgemeester Francis Benoit, “Het is vandaag een zwarte dag voor onze gemeente. Hoe moeilijk ook, moeten we ons neerleggen bij deze beslissing.  We gaan er als gemeente alles aan blijven doen om ons als wielerambassadeur op te stellen en de koers te steunen.  De organisatie wordt immers gedragen door vele Kuurnenaren. De ziel van de koers blijft Kuurns, net als de start van de junioren. En traditiegetrouw kunnen op zaterdag 4000 wielerliefhebbers het parcours verkennen dankzij de cyclo die door de Kuurnse organisatie O’Dorney wordt georganiseerd vanuit onze Kubox. We werken alvast aan een familiedag aan de grote Sint-Pieterskerk als alternatief.”

Ondanks het nieuwe vertrekpunt werd alvast benadrukt dat de naam van de wedstrijd ongewijzigd zal blijven.  Voor het contract van drie jaar betaalt de stad Kortrijk 75.000 euro in 2024, 85.000 euro in 2025 en 90.000 euro in 2026.  Ondertussen werd reeds een petitieactie op poten gezet om de organisatie als nog op andere gedachten te brengen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
6 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Sport
Sundown Festival bij Wever en Ducré

Sundown Festival bij Wever en Ducré

KORTRIJK – Op vrijdag 7 juni verzamelde verlichtingsfabrikant Wever en Ducré, medewerkers en klanten, op haar bedrijfsterrein op Evolis Kortrijk, dat voor de gelegenheid werd