BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Middelkerke ‘pakt de tiet’

MIDDELKERKE – Think Pink, de nationale campagne voor sensibilisering tegen borstkanker geniet enorm veel aandacht. En terecht. Hoewel de kansen op herstel na borstkanker steeds groter worden is en blijft het de grootste ziektebedreiging bij dames. Om in Middelkerke aandacht te vestigen op borstkankerpreventie- en onderzoek organiseerde het gemeentebestuur samen met het OCMW onder de noemer ‘Pak de tiet’, een opvallende flyercampagne.

De actie krijgt ondersteuning van het Middelkerkse OCMW. Schepen Dirk Gilliaert verklaart waarom: “Borstkankerpreventie is niet alleen een zaak van algemeen belang, ook lokaal zijn we verplicht om daar voldoende aandacht aan te besteden.” Vrijwilligers Annie en Machteld trotseerden daarom weer en wind om ‘Pak de tiet’-flyers uit de delen aan de Middelkerkse marktgangers. “We ontmoeten hier de belangrijkste risicogroep: dames tussen de 50 en 69 jaar, want 75 % van de borstkankers komt bij hen voor”, zegt Annie.

Vroegtijdige detectie superbelangrijk

Machteld vult aan: “Hoewel onze overheid hen om de twee jaar een uitnodiging verstuurt voor een gratis mammografie, gaan daar nog te weinig dames op in. Nochtans kan die screening zoveel leed vermijden, want de behandeling wordt een stuk succesvoller bij vroegtijdige detectie van verdachte knobbels…”

Nipt onder het Vlaams screeningsgemiddelde

Schepen Natacha Lejaeghere houdt borstkankerpreventie in Middelkerke al jaren op de agenda. “Zowat 6.000 Vlaamse vrouwen krijgen jaarlijks te horen dat ze borstkanker hebben. Iedereen kent wel iemand die dat verschrikkelijke nieuws kreeg.

In Middelkerke zitten we net onder het Vlaamse screeningsgemiddelde. Dus we moeten zoveel mogelijk dames motiveren om hen te laten screenen, want dat maakt inderdaad een wezenlijk verschil.

Dus dames: pak even de tiet en laat je controleren!

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
9 november 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Samenleving
Middelkerke steunt Blue Heart Campaign

Middelkerke steunt Blue Heart Campaign

MIDDELKERKE – Zaterdag 30 juli is het Werelddag tegen Mensenhandel. De Blue Heart-campagne van de Verenigde Naties focust dit jaar op de strijd tegen kinderhandel,